Bezoekersvraag

Kennisbank

Sobere pony bijvoeren?


Door bezoeker Rijpert op 09-07-2011

Wat kan je een sobere pony het beste voeren? Waarvan ze niet dik worden, maar wel alle vitaminen en mineralen die ze nodig hebben binnen krijgen. Hoe kan ik dat het beste aanpakken? Supplementen bevatten soms erg veel druivensuiker. Dat wil je toch niet in een dikke shetlandpony hebben?




Antwoord:

Sobere paarden en pony’s stammen meestal uit koudere klimaten uit de meer noordelijk gelegen plekken op de wereld. Op die plekken is de temperatuur laag en het gras stengelig, met weinig energie en veel vezels. De paarden zijn met dit voer geëvolueerd, waardoor hun spijsverteringsstelsel, nog meer dan bij andere paarden, is berekend op de continue aanvoer van laag energetisch voer. Deze paarden hebben extra veel moeite met het verwerken van zetmeel en suiker en zijn daardoor gevoelig voor het ontwikkelen van allerlei kwaaltjes, zoals overgewicht, zomereczeem, insulineresistentie en hoefbevangenheid.

Bij sobere dieren is het van belang vooral weinig energie te voeren. Energie zit voornamelijk in zetmeel en vet. Vooral zetmeel is goed vertegenwoordigd in commerciële krachtvoeders; krachtvoer is namelijk ontwikkeld voor werkende paarden. Sobere paarden die niet werken hebben voor energie dus vaak geen krachtvoer nodig. Maar net als alle andere rassen, is een voldoende aanbod van vitaminen en mineralen van groot belang. Deze voedingsstoffen zijn in krachtvoer eveneens ruim aanwezig.  Tegenwoordig zijn er tientallen krachtvoeders met een extra laag energie- en eiwitgehalte op de markt, speciaal voor sobere rassen.

Nederlands ruwvoer, of ruwvoer uit nog zuidelijkere landen, is vaak fijner van structuur en rijker aan voedingsstoffen dan het ruwvoer waar sobere rassen op berekend zijn. Onbeperkt ruwvoer geeft voor deze dieren dus vaak alsnog problemen, vooral in de vorm van overgewicht en alle daarbij horende ellende. Bovendien blijven vitamine- en mineralengehaltes onbekend als er geen ruwvoeranalyse wordt uitgevoerd.  Hooi is van alle ruwvoeders het armst aan energie. Voor sobere dieren is dit een geschikt ruwvoer. Graszaadhooi is nog grover van structuur, nog armer aan energie en kan gebruikt worden voor dieren die van gewoon hooi alsnog te dik worden. Als onbeperkt (graszaad-)hooi te veel is, kan een deel van het hooi worden vervangen door stro.

Als aanvulling op het ruwvoer kan krachtvoer gebruikt worden, of een supplement. Over supplementen wordt vaak gezegd dat deze teveel suiker bevatten. Per kg bevatten supplementen inderdaad veel suiker vergeleken met krachtvoer, maar van supplementen voer je per dag maar enkele grammen, geen kilogrammen. De hoeveelheid suiker die een paard binnen krijgt met een supplement is dus verwaarloosbaar, ook in het geval van hoefbevangenheid en insulineresistentie.

Lees meer:
Sobere rassen
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam