Bezoekersvraag

Kennisbank

Afgevallen door langdurige diarree


Door bezoeker Jusche op 28-05-2010

Na ernstige ziekte door een parasiet is mijn paard na maanden nog steeds aan de diarree. Ook middelen van de dierenarts mogen niet baten. Nu gaat het soms goed, maar vaak poept hij zo dun als water. Met voeren moet ik erg uitkijken wat ik geef. De Hippostar Classic Muesli gaat goed, Pavo weer niet. Hij krijgt onbeperkt hooi en omdat hij nogal veel energie verbruikt geef ik hem 1/2 muesli per dag en hij staat op een kaal weiland. Toch zie ik dat hij niet happy is en hij is veel spieren verloren in zijn flanken. Ik stap veel met hem, maar niks mag baten. Supplementen en probioticum voor de darmen hebben niets geholpen. Wat kan ik voeren om hem dikker te krijgen zonder dat hij aan de diarree gaat?




Antwoord:

Vezels uit ruwvoer stimuleren de darmen op een positieve manier. Daarom is een rantsoen met veel ruwe celstof (ruwvoer) heel belangrijk. Als een paard onbeperkt hooi krijgt zou hij voldoende vezels binnen moeten krijgen voor een gezonde darmflora. Een goed gevulde darm raakt namelijk minder snel verstoord dan een lege darm. Als de darmflora ernstig verstoord is geweest kan het lange tijd duren voordat deze weer volledig stabiel is. Dit heeft te maken met de samenstelling van microbacteriën die in de darmen voorkomen en erg belangrijk zijn voor de vertering.  

Weidegang zorgt bij de meeste paarden voor wat extra aanzet. Indien mogelijk zou het paard wat extra gras door middel van weidegang op mogen nemen. Wees altijd voorzichtig met overschakeling naar extra gras. De darmen van een paard kunnen heftig reageren op jong voorjaarsgras. Geef bijvoorbeeld elke dag een klein stukje gras extra.

Naast onbeperkt hooi zouden er vezelrijke producten met veel voedingswaarde bijgevoerd kunnen worden om je paard iets dikker te krijgen, zoals bijvoorbeeld luzerne. Luzerne is rijk aan goed verteerbaar eiwit en vezels, waardoor het iets meer 'body' geeft, maar de vezels beïnvloeden de spijsvertering ook op een positieve manier, waardoor de kans op diarree verkleint wordt. Ook bietenpulp staat bekend als vezelrijk product die iets aanzet. Let op: Bietenpulp moet altijd geweekt worden in water om verstopping te voorkomen!

Maïsproducten kunnen ook helpen om een paard beter in conditie te brengen, maar kan de situatie ook verslechteren. Het hoge zetmeelgehalte van maïs kan namelijk wederom een verstoring in het maagdarmkanaal geven als grote hoeveelheden onverteerd zetmeel doorstromen naar de dikke darm. Geef maïs altijd in kleine porties per maaltijd. 

Een paard met een gevoelige spijsvertering kan zelfs op een kleine wijziging in het rantsoen reageren. Voer de wijzigingen in het rantsoen altijd langzaam door. Neem bij een paard met een gevoelige spijsvertering ca. 7 - 10 dagen de tijd om over te schakelen op ander voer door het oude voer langzaam af te bouwen en het nieuwe voer langzaam op te bouwen.  

Lees meer:
Voer voor paarden met slechte spijsvertering/diarree
Producten die volgens de producent speciaal geschikt zijn voor paarden met een slechte spijsvertering/diarree
Magere paarden
Overgang naar weide

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam