Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi of kuilgras om stro eten te voorkomen?


Door bezoeker Sennema op 02-08-2012

Mijn paard is een 15-jarige merrie, 1.70 m hoog, Gelders type. Ik start haar in de Z2. Ze is net hersteld van een koliek, in Utrecht behandeld. Ze is een stro-eter. Heb haar nu op vlas, gemengd met stro. Wil haar ook weer terug op stro hebben. Ze krijgt kuilgras, zomer en winter. Staat af en toe op het land een paar uur. Wat kan ik mijn paard het beste voeren: kuilgras of hooi? En geldt voor beide dat ze circa 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht mogen hebben, zomer en winter? Ik hoor dit graag van u. Drie maal daags krijgt ze brok (3/4 granen en 1/4 sportbrok).




Antwoord:

Het eten van grote hoeveelheden stro is een veelvoorkomende oorzaak van koliek. Paarden gaan meestal grote hoeveelheden stro eten als er onvoldoende bronnen van vezels beschikbaar zijn in het rantsoen.

Ca. 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag is een richtlijn. Normaal gesproken dien je iets meer kg kuilgras per dag te geven, omdat kuilgras meer water bevat dan hooi. Een paard heeft ca. 2 – 2,5 kg kuilgras per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een paard van 600 kg komt dit neer op 12 – 15 kg, afhankelijk van vochtgehalte van het kuilgras.

Hooi is over het algemeen constanter van kwaliteit en vochtpercentage. Een paard heeft per dag ca. 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een paard van 600 kg komt dit neer op 9 kg per dag(5-6 plakken). Lees meer over een goede kwaliteit ruwvoer
 
Bovengenoemde hoeveelheden zijn incl. de hoeveelheid gras die het paard in de weide opneemt. Indien het paard veel gras eet, kan dit in mindering gebracht worden op de hoeveelheid hooi/kuilgras.

Geef indien mogelijk onbeperkt toegang tot ruwvoer, zodat het paard de hele dag kleine hapjes ruwvoer kan eten en daarmee zijn natuurlijke eetpatroon nabootst. Het verstrekken van ruwvoer, door middel van een slowfeeder zou een oplossing kunnen zijn. Op die manier kan het paard ook weer op stro gehouden worden. Indien er namelijk voldoende vezels beschikbaar zijn, zal het paard niet zo snel grote hoeveelheden stro opnemen.

Aangezien hooi meestal constanter van kwaliteit en meer ruwe celstof bevat, heeft dit de voorkeur. Door de wisselde kwalitieit van kuilgras kunnen verstoringen in het maagdarmkanaal ontstaan. Als een constante kwaliteit voordroog kuilgras voor handen is dan is dit ook geschikt. Lees meer over het verschil tussen hooi en kuilgras.
 
Lees meer:
Koliek
Zandkoliek

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)



Frederiek Sennema
23-08-2012 10:05
Hartelijk bedankt voor uw informatie.

A. Breevaart
05-11-2012 10:23
Heb meerdere actieve sportpaarden boven de 1.80. Zijn over het algemeen moeilijke eters. Al jaren voer ik derby brok en heb nooit weer last van kolliek gehad. Die zgn gist in deze brok werkt ogenschijnlijk wel. De paarden staan overdag buiten. Rijbak en weide. Verder staan ze in de stal op vlas en kuil hooi. Van stro moet ik niets hebben. Onbeperkt kuil hooi ze slapen er zelfs in. Te dik worden ??? echt niet moet zelfs brok extra bijvoeren om ze op maat te houden. Zoals zo vaak gezegd paarden in combinatie met actieve sport hebben nu eenmaal continue controle nodig wat eten betreft. Natuurlijk naast de nodige beweging/gymnastiek, verzorging en aandacht.Het zegmaar ouderwetse paard bestaat niet meer is allemaal meer huisdier geworden.




Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam