Bezoekersvraag

Kennisbank

Leverbeschadiging, maar wel voldoende eiwit voor groei?


Door bezoeker Kuijper op 21-08-2015

We hebben vorig jaar een jaarling merrie gekocht. Deze bleek echter een flinke spoelwormbesmetting te hebben. Uit bloedonderzoek bleek dat de lever zelfs al beschadigd was. Het bloedonderzoek gaf aan dat ze een te kort aan eiwit en Albumine heeft. Dit uit zich ook in vocht in het hoofd, na een dag grazen in de wei. Ze wordt momenteel op advies van de dierenarts regelmatig ontwormd met een middel speciaal voor spoelwormen. Door de spoelwormen is ze erg mager geworden, wat inmiddels al een stuk beter is geworden maar ik vraag me af wat voor haar nu het beste voerbeleid is. Bij paarden met leverbeschadiging adviseren ze om op te passen met eiwit maar een jaarling heeft toch zeker eiwit nodig om te groeien... Momenteel staat ze dagelijks zo'n 12 uur in de wei waar we elke dag een strook gras bij geven. 's Avonds staat ze binnen en krijgt verdeelt in 2x een halve voerschep Pavo Podo Grow aangevuld met een halve schep luzerne. Om 22 uur krijgt ze nog eeLns twee handen luzerne. Daarnaast krijgt ze momenteel arm hooi en straks in de winter weer kuilgras. Is dit een goede manier van voeren voor haar of kan het beter waardoor haar groei niet teveel wordt beïnvloed en de lever ook kan herstellen?




Antwoord:

Voor paarden met een leverbeschadiging wordt aangeraden om voer met een laag eiwitgehalte te geven, ca 8% Ruw Eiwit, terwijl voor jonge paarden normaal gesproken een hoger eiwitpercentage (RE: 12 - 15%) wordt aangeraden.

Om de lever te laten herstellen is het toch belangrijk om in ieder geval geen overschot aan eiwit te voeren. En dit overschot wordt met name in de zomer snel bereikt.

Als een paard 12 uur per dag in de weide staat, dan zal hij ongeveer 8 uur grazen. Als een paard een uur graast, dan wordt ca. 4 -5 kg vers gras gegeten. Vers gras bevat ca. 30 gram VREp per kg. Dit betekent dat een paard wat 8 uur graast circa 1080 VREp binnen krijgt. Let op: EWpa en VREp van vers gras kan grote variaties hebben. Een paard van 600 kg, dat twee jaar oud is heeft 405 gram VREp per dag nodig. Daarom wordt met de weidegang de eiwitbehoefte ruimschoots gedekt en is er zelfs sprake van een overschot. Tenzij het zeer oud grasland met uitgebloeid gras is of helemaal kaal weiland, want dan kan het eiwitaanbod lager liggen dan de aangegeven richtlijn, waarmee in bovenstaande berekening wordt gewerkt.

Als het jonge paard op de weide staat, dan hoef je je niet zoveel zorgen te maken over een tekort aan eiwit. Laat daarom producten als luzerne momenteel ook even achterwege, omdat eiwitrijke producten bij een leverbeschadiging voorkomen moeten worden. Om ervoor te zorgen dat de jaarling in een betere conditie komt zou je bietenpulp bij kunnen voeren. Dit bevat niet zoveel eiwit als luzerne, maar zorgt er wel voor dat het paard in een betere conditie komt.

In de winter als er geen grasopname meer is, dan kan de situatie veranderen, omdat ruwvoer minder eiwit bevat. Een kilo kuilgras bevat ca. 55 gram VREp, waarvan ca. 8 kg gevoerd wordt, waardoor je in de winter circa 440 VREp per dag geeft door middel van ruwvoer. Laat het ruwvoer analyseren, zodat je precies weet hoeveel eiwit het hooi of kuilgras bevat. Maar het krachtvoer bevat ook extra eiwit (16%), waardoor dit al voor iets extra zorgt.

Houd de leverfunctie van het paard nauwlettend in de gaten en stem het rantsoen in overleg met de dierenarts hierop af.

Lees meer:
Leverziekte
Opfok 1 t/m 3 jaar

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam