Bezoekersvraag

Kennisbank

Calcium/fosforverhouding herstellen en overgewicht voorkomen?


Door bezoeker Thielemans op 23-06-2016

Wij hebben er sinds 6 weken een nieuw paardje bij. Hij heeft wat arthrose (te zien op radiologisch onderzoek maar zonder symptomen) en hoeven die extra aandacht vragen (door verwaarlozing in afgelopen winter). Hij staat permanent op de wei en hoeft alleen licht werk te doen (grondwerk en rustige buitenritten. Hij krijgt van ons glucosamine en biotine voor zijn gewrichten en hoeven en dat geven we in wat droogvoer : een blikje tarwezemelen(een leeg tomatenblik van 400 g) 1/2 blikje pavo basic korrels een handgreep grasmix. Nu lees ik dat tarwezemelen te veel fosfor bevatten en ik merk ook dat onze Takoda verdikt, wat niet de bedoeling is. Mijn vraag is : waarin kunnen we hem zijn supplementen geven zonder die tarwezemelen en extra calorieen? Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp




Antwoord:

Veel paarden die 24/7 op de weide staan krijgen last van overgewicht. Dit komt omdat de meeste Nederlandse weiden te rijk zijn. Oorspronkelijk is dit ingezaaid voor koeien. Je kunt overgewicht voorkomen door strookbegrazing toe te passen en/of een graasmasker te gebruiken. Hierdoor wordt de grasopname beperkt.

Daarnaast is het belangrijk dat de rest van het rantsoen zo min mogelijk calorieën bevat. Tarwezemelen bevatten meer fosfor, dan calcium, waardoor een calciumrijke voedingsbron dit zou kunnen compenseren, zoals bijvoorbeeld luzerne. Een tomatenblikje va 400 gram gevuld met zemelen is kwa gewicht niet zo veel, waardoor dit niet zoveel invloed heeft op de calcium/fosforverhouding in het totale rantsoen.

Het grootste gedeelte van het rantsoen bestaat uit gras en dat heeft een calcium/fosforverhouding van ca. 1.4: 1, terwijl een volwassen paarden een verhouding nodig heeft van 2:1. Als hier dan ook nog tarwezemelen bij gevoerd worden, dan kan het toevoegen van extra calcium nodig zijn.  

De tarwezemelen en brok zouden vervangen kunnen worden door een vitamine/mineralenbrok. Dit is een geconcentreerde brok met veel vitaminen en mineralen en weinig eiwit en energie. Mocht jouw paard de poeders niet goed opnemen met de brok, dan zou je een klein beetje appelmoes of slobber kunnen gebruiken om de medicijnen mee te mengen.

Lees meer:
De zin en onzin van vitamine/mineralenvoeders

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam