Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat is het nut van slobber voeren?


Door bezoeker Klein op 30-01-2011

Bij ons op stal voert bijna iedereen in de winter slobber bij of ter vervanging van de avondmaaltijd. Ik voer het ook wel eens ter afwisseling omdat mijn paard het erg lekker vindt. Ik heb wel eens gehoord dat het ook goed is ter voorkoming van koliek. Is dit zo en wat is precies het nut van slobber voeren?




Antwoord:

Tijdens de koudere maanden wordt door veel paardeneigenaren slobber gevoerd. Een warme traktatie tijdens de koude winterdagen om onze viervoeter te trakteren maar er zijn meer redenen om slobber te voeren.

De meeste slobbers bevatten voornamelijk tarwezemelen. Dit is nog steeds een traditionele maaltijd voor paarden die herstellen van een ziekte, gebitsproblemen hebben, gevoelig zijn voor koliek of voor merries direct na het veulenen. Een slobbermaaltijd wordt ook vaak gegeven na intensieve training, vooral voor paarden die niet voldoende drinken is een slobber een goede manier om je paard extra water te laten opnemen.  Ook is slobber een goede methode om een paard medicijnen te laten opnemen. De smakelijke slobber zorgt ervoor dat het paard de medicijnen toch opneemt. Strooi medicijnen altijd vlak voor het voeren over het mengsel, zodat het effect ervan niet beïnvloed wordt door het kokende water.

Afgezien van de B-vitaminen niacine, thiamine, riboflavine bieden zemelen weinig voeding. Zemelen worden vaak gegeven voor extra vezels in het rantsoen, maar met slechts 10-12% ruwe celstof is dit aanzienlijk minder dan andere bronnen van vezels, zoals bietenpulp(20%) en hooi (28-34%).

Te vaak/teveel slobber voeren is niet gewenst. Zemelen kunnen het mineraalniveau in het rantsoen namelijk verstoren. De calcium/fosfor verhouding van graan is altijd scheef, maar tarwezemelen bevatten een buitensporige hoeveelheid fosfor. Als zemelen dus vaak gevoed wordt kan dit leiden tot skelet problemen, vooral bij jonge paarden. Vermijd het voeren van zemelen aan jonge paarden geef niet meer dan 10% zemelen in het dagrantsoen van een volwassen paard.  Of voer naast zemelen een product met een hoog calciumgehalte,  zoals bijvoorbeeld luzerne.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zorgen zemelen niet voor een warm paard in bittere kou. De warmte die vrijkomt bij de vertering(metabolische warmte) is bij ruwvoer veel hoger dan bij graan of graan bijproducten. Het voeren van hooi zal dus zorgen voor een warmer paard dan het voeren van warme slobber.

Af en toe slobber voeren als traktatie kan geen kwaad en is erg smakelijk. Slobber maken kun je ook zelf. De basis is tarwezemelen met kokend water. De hoeveelheid water hangt af van de gewenste nattigheid van de slobber. Laat het mengsel circa 15 minuten staan en voeg vlak voor het voeden nog andere ingrediënten toe voor de smakelijkheid. Bijvoorbeeld blokjes appel, wortel of een handvol haver. En voilá…. Een heerlijke slobber is gereed.

Lees meer:
Voeren bij dalende temperatuur
Winterrantsoen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (4)



danielle
16-11-2012 14:11
Beste,
ik maak slobber maar vind nergens of je het langer mag laten staan dan 15 min.
Bv. ik kan, uitzonderlijk, slobber geven die twee dagen op voorhand werd gemaakt. Mag dit nog.
Alvast bedankt

VoerVergelijk
18-11-2012 10:32
Afhankelijk van de ingredienten van de slobber moet het 15 minuten tot ca. 6 uur weken. Seniorenslobbers met veel bietenpulp moeten bijv. langer dan 15 minuten geweekt worden. Het advies is om een slobber niet langer dan een nacht te weken in verband met gevaar voor bederf.

anoniem
16-11-2014 12:22
beste,
mag je ook je paard tracteren met een handje slobber
bijvoorbeeld na het rijden of vreiheidsdressuur ofzo?
alvast bedanky :)

Margreet Bouwmeester
11-02-2021 11:22
Slobber dien je te weken en binnen 1 uur te voeren. Anders werkt het negatief op de Ph balans. Ik voer al jaren dagelijks slobber. Volledig zemelvrij. Agrobs mash, agrobs wiesencobs en agrobs luzerne cobs. Lees de verpakking wat er in de voerzak zit.




Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam