Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Regulier versus natuurlijk voeren



De kern van het verhaal van natuurlijk voeren klinkt erg aantrekkelijk en is goed voor de paarden. Oók voor sportpaarden. Toch weten producenten van natuurlijke voeders nog niet door te dringen tot het grote publiek. Het geitenwollensokken-imago is hardnekkig. De processen achter natuurlijk voeren blijven geheimzinnig en dat doet het imago geen goed.

-In natuurlijke krachtvoeders zitten alleen natuurlijke vitamines en mineralen. -Bij de bewerkingsprocessen van de grondstoffen die worden gebruikt bij het maken van regulier krachtvoer, gaan veel van de natuurlijke voedingsstoffen verloren. -Natuurlijk krachtvoer wordt op lage temperatuur bewerkt, om te voorkomen dat natuurlijke voedingsstoffen verloren gaan. -Ballaststoffen (onverteerbare stoffen) belasten de organen onnodig en zonder deze stoffen hoef je minder te voeren. -Natuurlijke krachtvoeders bevatten geen conserveringsmiddelen.

Bovenstaand aantal ‘feiten’ achter natuurlijke krachtvoeders. Het meeste klinkt logisch. Toch worden zulke uitspraken niet zomaar geloofd, want de consument is kritisch. ‘Hoe dan’ is wat we willen weten. Hoe worden de natuurlijke vitamines en mineralen aan het voer toegevoegd? Hoe werkt het persen op lage temperatuur en waarom doen de andere krachtvoerproducenten dat niet, als het zoveel beter is? En hoe wordt ervoor gezorgd dat natuurlijk krachtvoer zonder conserveringsmiddelen toch lang houdbaar is?

Op de antwoorden op bovenstaande vragen komt niet altijd een duidelijk antwoord. Producenten van natuurlijke voeders willen het geheim van de smid niet prijsgeven. Waarschijnlijk uit angst dat de grote krachtvoerleveranciers er met het concept vandoor gaan. Ontbreekt deze kennis bij de grote krachtvoerleveranciers, terwijl daar regelmatig onderzoek wordt gedaan? Of is het vooral een kostentechnisch verhaal? Natuurlijk voer blijft namelijk een stuk duurder dan regulier krachtvoer.

Ik vind het een beetje kinderachtig om zo geheimzinnig te doen. Als je achter je producten staat en daar trots op bent, dan moet je je ik-tegen-de-wereld instelling laten varen en actief werken aan een betere, gezondere  paardenwereld. Het lijkt me dus beter om mensen op een begrijpelijke manier duidelijk te maken wat goed is, daarmee meer bekendheid te krijgen en de gezondheid van paarden te verbeteren.

De beoordelingen van natuurlijke voeders zijn erg lovend. Paarden komen glanzend in hun vel, zien er beter uit, voelen zich beter en hebben minder gezondheidsproblemen, volgens gebruikers. Dit zou zich dan toch als een lopend vuurtje moeten verspreiden? Feit is dat veel gezondheidsproblemen bij paarden direct of indirect worden veroorzaakt door verkeerd voeren. Of die problemen veroorzaakt worden door verkeerd voeren of door het verkeerde voer, laat ik even in het midden. Laten we beginnen met het delen van kennis over zowel de juiste manier van voeren als het juiste voer! 

Meer informatie:
natuurlijk voeren




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie