Nicole Slijkerman

Nicole Slijkerman


Nicole is afgestudeerd aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden voor de opleiding Paard en Management en Master of Science in Managemeen. Van kleins af aan is zij zeer actief in de dressuursport. Na haar opleiding is zij vier jaar werkzaam geweest bij voerproducent Hartog als voedingsdeskundige. Sinds 2009 is zij eigenaresse van VoerVergelijk.nl

Back to the basics



Naar schatting telt Nederland ca. 400.000 paarden en 334.000 van de 466.000 paardensporters rijdt uitsluitend recreatief. (Ondernemersmonitor) Dit betekent dat 70 - 80% van de Nederlandse paarden recreatief wordt bereden. Paarden die recreatief worden bereden of lichte arbeid moeten verrichten hebben voldoende aan een goede kwaliteit ruwvoer en hebben geen extra poeders, vloeistoffen, korrels etc. nodig. Maar waarom staan er in iedere paardenwinkel dan zoveel schappen met voedingssupplementen? De keuze aan poeders, potjes en pilletjes is reuze, maar wanneer is het verstandig om te kiezen voor deze extra’s? 

Geen enkel paard is hetzelfde, de voedingsbehoefte varieert naar gelang het metabolisme, leeftijd, werkniveau en lichaamsgewicht. Toch zijn er algemene richtlijnen om een goed rantsoen samen te stellen. Ieder paard, onafhankelijk van het prestatieniveau, heeft minimaal 1 – 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht ruwvoer per dag nodig, eventueel aangevuld met vitaminen en mineralen die in het ruwvoer ontbreken. Paarden die matige/zware arbeid verrichten of last hebben van specifieke aandoeningen hebben kleine aanvullingen in het rantsoen nodig.

Voorbeelden van veel gebruikte supplementen zijn hoef-, gewricht en spijsvertering supplementen. Hoefsupplementen zijn ontworpen om de specifieke voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van sterke, gezonde hoefweefsel aan te vullen. Paarden met brokkelhoeven of slecht groeiende hoeven kunnen hier last van krijgen bij het lopen. Een supplement dat biotine, methionine, zink en jodium bevat kan daarmee de sterkte van hoefweefsel verbeteren. Echter het duurt vele maanden voordat een hoefsupplement effect laat zien.

Zware belasting van paarden kan leiden tot gewrichtsproblemen. Hardwerkende paarden kunnen profiteren van gewrichtsupplementen met glucosamine hydrochloride, chondroïtinesulfaat of collageen. Deze stoffen helpen bij het onderhoud van het gewricht en het minimaliseren van slijtage aan de gewrichten.

Paarden met maagzweren, overgewicht, equine metabool syndroom (EMS), ziekte van Cushing en andere gezondheidsproblemen hebben grotere kans op spijsverteringsproblemen die kunnen leiden tot koliek of hoefbevangenheid. Spijsvertering supplementen zijn ontworpen om overtollig maagzuur te neutraliseren en de juiste pH in de darmen te handhaven.

Als je overweegt om een supplement aan te schaffen, zorg dan dat je eerst overweegt waarom het rantsoen niet in deze voedingsstoffen kan voorzien. Is het ruwvoer van slechte kwaliteit? Of wordt het verkeerde ruwvoer gegeven? Of krijgt het paard te weinig ruwvoer met te weinig porties? Zorg altijd dat de basis van het rantsoen: "ruwvoer" in orde is. In de praktijk zie ik meestal, hoe meer poeders, potjes en pilletjes er in de voerkamer staan, hoe meer problemen zich voordoen bij het paard. Blijf bij de basics, dat is het beste voor het paard en ook voor jouw portemonnee.

Lees meer:
Alles over ruwvoer

 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (5)



Hetty
05-01-2015 12:22
Ik sta achter de stelling back to basics. U geeft aan: 'onafhankelijk van het prestatieniveau, heeft 1 – 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht ruwvoer per dag nodig, eventueel aangevuld met vitaminen en mineralen die in het ruwvoer ontbreken'. Wat zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen die doorgaans kunnen ontbreken in het ruwvoer - waar moet ik dan in algemene zin aan denken, zonder mijn hooi en gras te moeten gaan analyseren? Of is daar geen algemene richtlijn voor te geven.

Nicole Slijkerman
05-01-2015 19:47
Aangezien eventuele tekorten afhankelijk zijn van het grasmengsel, grondsoort, groeistadium en bemesting is hier helaas geen standaard richtlijn voor te geven. Bij het uitvoeren van een analyse worden streefwaarden gegeven, waardoor eenvoudig gekeken kan worden welke waarden te laag zijn. Lees meer over een ruwvoeranalyse op de volgende pagina: http://www.voervergelijk.nl/informatie/117/ruwvoer/ruwvoer-analyseren

MirjamN
06-01-2015 15:17
Het advies van 1-1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht is verrassend. Ik zie heel vaak het advies van 2%, dus 2 kg genoemd worden. Mijn eigen ervaring is dat ik zelfs ca. 2,5 kg ruwvoer voer per 100 kg lichaamsgewicht. En mijn paarden zijn niet te dik of te dun.

Ik had een nauwkeuriger advies verwacht, ook het droge stof percentage had goed in het advies kunnen worden meegenomen, evenals enkele generieke uitspraken over de gehaltes in de verschillende typen hooi (weide-. natuur-, graszaadhooi) en daarmee dus de behoefte aan supplementen. Wellicht een idee voor een volgende column?

Nicole Slijkerman
07-01-2015 20:24
@Mirjam, je hebt gelijk dat geldt: hoe meer ruwvoer, hoe beter. Echter is over het algemeen het ruwvoer van Nederlandse bodem te rijk, waardoor met 2 - 2,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht een grote kans op overgewicht bestaat. Om deze reden adviseren wij minimaal 1 - 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht.

De verschillende typen hooi en toepassing hiervan zullen wij in een volgend column meenemen. Bedankt voor de tip!

j. van der Stel
10-01-2015 00:16
Mijn pony's kunnen zeker niet meer krijgen dan 1-1,5 kilo per 100 kg lichaamsgewicht. We laten het gras eerst uitbloeien voordat we gaan maaien, er is veel natuurlijke variatie in de weide. Hoe kouder, hoe meer hooi ze mogen.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie