Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

De kracht van bietenpulp



Bij het geven van voedingsadvies voor paarden ligt de focus op voldoende kwalitatief ruwvoer en indien nodig wat krachtvoer of een compleet vitaminen- en mineralen supplement. Voor sommige paarden is dit echter nog niet zo makkelijk. Denk hierbij aan paarden met insulineresistentie, gebitsproblemen of ondergewicht. Hoe zorg je dan dat je paard voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor een optimale gezondheid?

Wat mij betreft is het gebruik van bietenpulp de moeite waard om te overwegen in een rantsoen van paarden met insulineresistentie, gebitsproblemen of ondergewicht. Maar ook voor gezonde paarden kan bietenpulp een mooie toevoeging zijn aan het rantsoen. Let wel, bietenpulp is geen compleet voer, doordat het weinig voedingsstoffen bevat (eiwit, vitaminen en mineralen). Daarom geldt, net zoals met drank: voer met mate!

Bietenpulp is een bijproduct van de suikerbietenindustrie. Nadat de suiker uit de suikerbieten is onttrokken, blijft er pulp over. De pulp kan in geraspte vorm of in brokvorm aan paarden worden gevoerd. Geraspte bietenpulp heeft een langere vezellengte en heeft daarom de voorkeur over pulp in brokvorm.

Bietenpulp heeft een aantal goede eigenschappen. Om te beginnen is bietenpulp een vezelrijk product en bevat weinig lignine, een onverteerbare vezel. Hierdoor is bietenpulp goed verteerbaar en zorgt voor structuur in rantsoen, wat wenselijk is voor een gezond verteringsstelsel. Voor paarden die moeite hebben met kauwen is bietenpulp een ideale manier om extra vezels te voeren.

Doordat suiker uit de suikerbiet is onttrokken, bevat bietenpulp weinig suiker (ca. 7,3%). Toch heeft bietenpulp een hoge energiewaarde. Voor paarden die gevoelig zijn voor suiker en zetmeel is bietenpulp daarom ideaal om extra energie op te nemen. Ook voor magere paarden kan bietenpulp een positief effect hebben op het gewicht. Controleer wel altijd of er geen melasse aan de bietenpulp is toegevoegd. Dit verhoogd namelijk het suikergehalte.

Een groot nadeel van bietenpulp is dat het geweekt moet worden voordat je het kan voeren aan je paard. Bietenpulp is erg droog waardoor het veel vocht op kan nemen. Wanneer je het droog voert aan je paard kan dit makkelijk leiden tot slokdarmverstopping. Het kost wat extra tijd en moeite, maar ik denk dat de voordelen hier tegenop wegen. Zeker voor de specifieke gevallen als insulineresistentie, gebitsproblemen of ondergewicht.

Lees meer:
Feiten en fabels over bietenpulp
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie