Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

De nachtmerrie van elke paardeneigenaar



Gedurende de jaren heb ik de symptomen van koliek goed leren kennen. Aan de ene kant is dat slecht nieuws, omdat dat betekent dat ik al heel wat koliek gevallen heb gezien. Aan de andere kant misschien juist wel positief. Door het tijdig herkennen van koliek kan direct worden ingegrepen, wat misschien wel de redding van het paard kan zijn.

Koliek, oftewel buikpijn, klinkt erg onschuldig. Ieder mens heeft wel eens buikpijn, bijvoorbeeld doordat je iets verkeerds hebt gegeten. Hier ga je gelukkig niet direct dood aan. Bij paarden is het echter een wat serieuzere zaak en kan koliek zeker wel de dood tot gevolg hebben. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Maar hoe doe je dat? Voervergelijk.nl staat al vol met tips hoe je koliek kan proberen te voorkomen en wat de risicofactoren zijn.

Door informatie te verstrekken worden paardeneigenaren zich er gelukkig steeds meer van bewust dat voeding en gezondheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Paardenvoeding begint echt te leven binnen de sector en dat is goed. Onlangs werd ik bijvoorbeeld ook door een paardeneigenaar gewezen op een nieuwsbericht uit Engeland, waar een paard was overleden aan de gevolgen van het eten van gemaaid gazon gras. Dit korte gras kan snel worden opgegeten en het darmstelsel flink van streek maken. U bent dus gewaarschuwd: voer geen gemaaid gazon gras aan je paard!

Helaas kunnen we geen garantie geven dat koliek niet meer optreed wanneer je rekening houdt met alle risicofactoren en alle tips om koliek te voorkomen netjes opvolgt. Ieder paard is ook anders en het ene paard zal daardoor gevoeliger zijn voor koliek dan het andere paard. Dus ook al doe je nog zo je best, koliek kan soms toch heel onverwachts optreden. Zelfs de dierenarts kan niet altijd aanduiden wat de oorzaak is. Met behulp van medicatie en soms een operatie kan je paard er weer bovenop geholpen worden. Maar dan is het daarna wel zaak dat je langzaam het rantsoen weer gaat opbouwen. En hier is denk ik nog wel wat winst te behalen…

Een paard wat net koliek heeft gehad moet je niet meteen volproppen met krachtvoer, zeker niet met als reden ‘hij is zielig en als je ziek bent moet je wat lekkers eten’. Ik vrees dat het hier nog wel eens mis gaat. Vraag je dierenarts altijd om advies na een koliekaanval hoe je het rantsoen weer langzaam kan opbouwen. Begin altijd met ruwvoer, want dit is en blijft de basis van het rantsoen van een paard.

Lees meer:
Goed rantsoen samenstellen
Paarden op stal hebben verhoogde kans op koliek
Relatie koliek en de bouw van het spijsverteringsstelsel
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie