Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

Futuristische stallen met automatisch voersysteem



Je kan het zo gek niet bedenken of het kan geautomatiseerd worden. In de ene sector is men al wat verder dan in de andere sector. In de veehouderij zien we bijvoorbeeld al geruime tijd automatische voersystemen voor melkkoeien. In de computer wordt de hoeveelheid voer ingevuld, waardoor aan elke koe een specifieke hoeveelheid krachtvoer verstrekt kan worden. Dergelijke systemen zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar voor paarden. Maar is dit niet een beetje overdreven? Zo veel tijd kost het toch niet om met de voerkar door stal heen te crossen om alle paarden hun portie krachtvoer te geven?

Als ik zelf een automatische voerbak zou aanschaffen, dan zou ik het niet doen omdat het mij veel tijd zal besparen, maar puur om het welzijn van het paard te optimaliseren. Een paard kent geen dag-en-nacht ritme en is dus ook ‘s nachts bezig met eten. Van nature eet en rust een paard in blokken van 3 tot 4 uur. Eerst een paar uur eten, dan rusten, weer eten en ga zo maar door. Dit patroon gaat dus ook ‘s nachts gewoon door. Ondanks dat ik niet heel veel slaap nodig heb, ga ik ‘s nachts liever niet naar stal om mijn paard nog wat eten te geven. Een automatische voerbak is dan dus ideaal!

Met een automatische voerbak kan je ook kleine porties geven. Aangezien een paard maar een kleine maag heeft is dit, zeker voor paarden die veel krachtvoer krijgen, een goede oplossing. Daarnaast produceert een paard continue maagzuur, maar alleen speeksel wanneer er gekauwd wordt. Voldoende speeksel en een gevulde maag zijn van belang om de kans op maagzweren te voorkomen. Dus ook vanuit dit oogpunt is een automatische voerbak interessant. Echter, denk ik dat voor deze toepassing het belangrijker is dat het paard altijd de beschikking heeft over ruwvoer. Op ruwvoer moet een paard veel beter kauwen, wat dus meer tijd kost en tevens wordt er meer speeksel geproduceerd.

Helaas is het onbeperkt verstrekken van ruwvoer niet altijd mogelijk. ‘s Avonds laat nog eenmaal een portie ruwvoer geven is een optie, maar niet altijd praktisch haalbaar. Het gebruik van stro als bodembedekking kan er wel aan bijdragen dat je paard ook ‘s nachts nog wat te knabbelen heeft. Maar hierbij is het wel van belang dat de hoeveelheid ruwvoer (hooi of kuilgras) voldoende is om te voorkomen dat teveel stro wordt gegeten en verstoppingskoliek ontstaat. Daarom denk ik dat het gebruik van een voerautomaat voor ruwvoer nog veel interessanter is. Deze methode is in opkomst en er zijn tegenwoordig al mooie voerautomaten voor ruwvoer beschikbaar. Een mooie ontwikkeling in de automatiseringswereld!

We moeten alleen niet vergeten dat het verstrekken van voer aan je paard tevens een moment is waarop je de gezondheid van een paard kan controleren. Komt je paard niet meteen eten, dan kan er misschien wat aan de hand zijn. Een voersysteem waarschuwt niet in zo’n geval. Misschien nog een mooie uitdaging voor de IT-paardenliefhebbers?

Lees meer:
Jouw paard heeft ruwvoer nodig, ook 's nachts
Veel kleine porties krachtvoer, vermindert maagzweren
Voersystemen




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (2)



Henk van Reijn
18-11-2019 11:48
Goed dat er aandacht is voor dosering van voer aan paarden. Ik heb al 10 jaar een zelfgebouwde voerautomaat voor hooi. Mijn 3 paarden zijn er al 10 jaar erg tevreden mee.

Bastiaan
18-11-2019 13:55
het gaat er hierboven om dat krachtvoer verdeeld over de dag wordt gegeven. en dat ruwvoer juist onbeperkt beschikbaar moet zijn. ik denk dat een voerautomaat wel duidelijk een signaal kan geven of er wat is met het paard; namelijk dat hij zijn krachtvoer niet op komt halen, dan krijg je melding dat paard nog restvoer heeft, dus er iets met hem aan de hand. verder blijft het oog van de meester belangrijker dan de computers





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie