Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Gestresst gras voorkomen



De laatste maanden zijn er meer gevallen van hoefbevangenheid geweest dan afgelopen jaren. In het voorjaar zijn vooral sobere rassen hiervoor gevoelig. Paarden en pony’s die het hele jaar buiten staan, zijn gewend aan het gras en daarbij verwacht je niet meteen hoefbevangenheid. Toch kan het ook bij deze dieren voorkomen. De oorzaak: gestresst gras met hoge fructaangehaltes.

Bij hoefbevangenheid is de hoeflederhuid ontstoken. De hoeflederhuid hecht zich aan de hoornlaag van de hoef en houdt het hoefbeen op zijn plaats. Bij de ontsteking raakt de hoeflederhuid los van de hoornlaag, wat erg pijnlijk is. In ernstige gevallen kantelt zelfs het hoefbeen. Hoefbevangenheid is goed herkenbaar aan de typerende stand die paarden aannemen: ze hangen een beetje naar achteren om toon van (vooral de) voorvoeten te ontlasten.

In het gras wordt onder invloed van de zon fructaan geproduceerd, een meervoudige suiker die de plant gebruikt om te groeien. Maar voor groei heeft een plant bijvoorbeeld ook water, andere voedingsstoffen en warmte nodig. Ontbreekt één van deze factoren, dan wordt het fructaan opgeslagen in de plant, in plaats van omgezet in plantendelen. Bij zonnig, koud weer stijgt het fructaangehalte in het gras. Ook onbemeste weilanden kunnen gevaarlijk hoge suikergehaltes bevatten.

Paarden en pony’s die gras eten met een hoog fructaangehalte, krijgen enorme hoeveelheden suiker binnen. De bacteriepopulatie in de dikke en blinde darm raakt hierdoor ontregeld: bepaalde bacteriesoorten sterven af, terwijl anderen de overhand nemen. Hierbij worden gifstoffen of toxinen geproduceerd, die vervolgens hoefbevangenheid veroorzaken. Naast een hoog suikergehalte in het gras kunnen o.a. een baarmoederontsteking en overgewicht ook oorzaken zijn.

Dit voorjaar bleef het in ons land lang koud. Koude nachten zorgden ervoor dat het overdag gevormde fructaan niet werd verwerkt tot plant. Diverse versgras-onderzoeken* lieten een enorm verschil zien in het suikergehalte van vers gras tussen 2009 en 2010 in dezelfde periode. Het is verstandig om hooi en voordroog van dit jaar te laten analyseren (Blgg Oosterbeek, 026-3346346), omdat ook hierin hoge suikergehaltes kunnen voorkomen die mogelijk problemen veroorzaken.

Op dit moment is het erg warm, waardoor het gras weer kan groeien, mits er voldoende water en andere voedingsstoffen beschikbaar zijn. Maar voor sobere rassen, zoals bijvoorbeeld haflingers, shetlanders en welsh pony’s en voor chronisch hoefbevangen paarden blijft het belangrijk om het fructaangehalte in het gras in de gaten te houden. Voorkom gestresst gras door verstandig te bemesten en te sproeien wanneer nodig. De fructaanindex van Paard Natuurlijk geeft een indicatie van het risico op een hoog fructaangehalte in het gras. Is het risico hoog, dan kun je indien nodig de beweidingsduur van je paard of pony aanpassen.

Lees meer: Tips voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid

* Bronnen:
http://www.booijinkveevoeders.nl/gras2008.html
http://www.veeteelt.nl/nieuws/voeding/2010/fors-meer-suiker-voorjaarsgras




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie