Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Proefzakjes en voerwissels



Horse Event komt eraan. Tussen de stands vind je daar een groot aantal voerleveranciers, die voor je klaarstaan met advies en proefzakjes van al hun producten. Sommige paardeneigenaren verzamelen proefzakjes tijdens een evenement als dit, om deze vervolgens uit te proberen bij hun paard(en). Een aantal gaat nog verder en probeert nieuwe voeders uit zo gauw ze op de markt komen.

Het moge duidelijk zijn dat de inhoud van een proefzakje geen fysiek effect bij een paard kan bewerkstelligen. Daarvoor is het te weinig. Proefzakjes hebben daarom eigenlijk alleen maar nut als je wil uitproberen of je paard de smaak van een voer lekker  vindt. Wat overigens in 99% van de gevallen wel zo is. Met proefzakjes wordt ingespeeld op onze eigen beleving: als wij het lekker vinden ruiken en het er lekker uit vinden zien, zal het voor ons paard ook wel goed zijn.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je een probleem hebt met je paard, wat je na overleg met je dierenarts/voedingsdeskundige met een ander voer blijkt te kunnen oplossen. In zo’n geval ontkom je er niet aan om een hoeveelheid van dat voer aan te schaffen, waar je minimaal twee maanden mee vooruit kunt. Pas na die tijd kun je zeggen of het nieuwe voer effect heeft.

Er zijn ook mensen die elk nieuw voer gewoon graag uitproberen. Daar ben ik principieel op tegen, omdat paarden geen mode-items of proefkonijnen zijn. Maar als je een nieuw voer op een doordachte manier introduceert, kan het eigenlijk helemaal geen kwaad. Eén keer in de zoveel tijd wisselen van voer is dus geen probleem, als je maar verstandig te werk gaat.

Introduceer een nieuw voer door het de eerste dagen te mengen met je oude voer, en de verhouding steeds verder richting het nieuwe voer te verschuiven. Zo voorkom je dat het spijsverteringsstelsel ontregeld raakt door verschillen in (hoeveelheden) voedingsstoffen. Zijn er grote verschillen in voederwaarde en/of samenstelling tussen het oude en het nieuwe voer, trek dan minimaal twee weken uit voor de omschakeling en voorkom op die manier problemen!

Lees meer:
Nieuws: VoerVergelijk op Horse Event 2010




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie