Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

In de benen



Het einde van het weideseizoen is voor veel paarden één van de minder leuke periodes. Na een paar maanden van vrij bewegen, gras, contact met soortgenoten en buitenlucht staan de komende twee seizoenen in het teken van de stal én een ander rantsoen. De overgang van stal naar weide geeft bij veel paarden (tijdelijke) gedragsproblemen, verteringsproblemen en bijvoorbeeld stalbenen.

Het begin van het weideseizoen wordt vaak langzaam opgebouwd, wat vooral voor de spijsvertering heel belangrijk is. Maar het einde van het seizoen is meestal erg plotseling, bijvoorbeeld wanneer het weer ineens omslaat. Veel paarden raken hierdoor in de war, houden veel energie over en worden vervelend. Ze krijgen veel minder beweging en kunnen minder tijd besteden aan de dingen die ze het liefst doen: grazen en rondlopen.

Doordat paarden ineens zoveel minder beweging krijgen, verslechtert de doorbloeding. Hierdoor kan het zijn dat vocht zich ophoopt in de benen en stalbenen ontstaan. Vooral de achterbenen zijn hier gevoelig voor. Stalbenen zijn onschadelijk en er is geen reden om de veearts te waarschuwen. Als een paard van de ene op de andere dag met vier dikke benen staat, kan er iets anders aan de hand zijn en is extra onderzoek wel verstandig.

Een overschot aan eiwit in het rantsoen wordt vaak genoemd als (mede-)oorzaak voor stalbenen. Ik ben niet helemaal overtuigd van de rol van eiwit in dit verhaal, al is het alleen maar omdat paarden in het weideseizoen véél meer eiwit binnenkrijgen dan in het winterseizoen, ook bij grote hoeveelheden krachtvoer. Een paard kan bovendien 3x zijn eiwitbehoefte verdragen; er is veel voer nodig om die hoeveelheid te halen.

De oorzaak van stalbenen zit hem aan het einde van het weideseizoen vooral in het gebrek aan beweging. Vaak worden de benen weer mooi droog als een paard even gelopen heeft. Dit is dan ook de beste oplossing: probeer ook het einde van het weideseizoen af te bouwen en geef een paard zoveel mogelijk beweging verspreid over de dag. Na een training is het verstandig om een tijdje uit te stappen op de harde weg, om de doorbloeding extra te stimuleren.

In herfst en winter krijgen veel paarden hun vrije beweging in een paddock. Tenminste, daar is het voor bedoeld. In de praktijk wandelt een paard tien minuten rond, om vervolgens bij het hek te gaan staan wachten tot hij weer naar binnen mag. Sommigen eten zand of vinden een andere manier om hun tijd te doden. Erg inspirerend is zo’n zandbak natuurlijk ook niet…
Gezelschap van een ander paard helpt verveling te voorkomen en wat extra beweging te geven. Door op de paddock hooi, voordroog of eventueel stro aan te bieden, houd je een paard ook bezig en voorkom je bovendien een lege maag, waarin gemakkelijk maagzweren kunnen ontstaan.

Mits er op stal ruim ruwvoer gevoerd wordt, vormt de overgang van weide naar stal een minder grote aanslag op het spijsverteringsstelsel dan de overgang van stal naar weide in het voorjaar. Het verschil tussen het weide- en stalrantsoen is in de meeste gevallen niet meer zo groot, omdat het gras inmiddels minder voedingsstoffen bevat en paarden op veel stallen naast weidegang nog krachtvoer krijgen. Door verveling kan het zijn dat een paard veel stro gaat eten, waardoor verstoppingskoliek kan ontstaan. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak en verteringsproblemen voorkomen, dan kun je op de weide alvast extra ruwvoer bijvoeren, de weidetijd langzaam verminderen en de hoeveelheid krachtvoer weer langzaam opbouwen naar stalniveau.

Lees meer:
Stalbenen/dikke benen




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (2)



Bastiaan
16-09-2010 11:58
Ik vind met name het punt van ruwvoerverstrekking heel belangrijk in de stal periode, of de overgang van weide naar stal. Hier tussenin staat het paard namelijk veel op een kale paddock of zandbak. Geef hier voldoende ruwvoer. Dit zie ik in de praktijk veel te kort gebeuren. Ruwvoer is heel belangrijk tegen verveling, maagzweren en is gewoon nodig om de vertering aan de gang te houden. En dan is een sterke verhoging van de krachtvoer gift niet eens nodig. En inderdaad het eiwitgehalte is in gras vele malen hoger dan die in het hooi en of kuilvoer.

Anneke
16-09-2010 20:54
Zorg dat het paard liefst verspreidt over de dag enige malen naar buiten komt en dat hij dan ook wat te doen heeft. Zorg bij het op stal staan voor een goede liksteen en geef hem regelmatig (minimaal 4 x p.d.)hooi of kuil in een hooinet, dan is hij daar ook langer mee bezig. Een speelbal of lege plastic fles opgehangen op bijthoogte helpt ook tegen de verveling.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie