Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

De voordelen van kuilgras



Regelmatig krijg ik vragen over het voeren van ruwvoer, wat is dan beter hooi of kuilgras? Zelf ben ik voorstander van het voeren van hooi, dit liefst in combinatie met nog hoogwaardiger ruwvoer, bijv. luzerne en dan het krachtvoer te minimaliseren. En waarom dan geen kuilgras?

De eerste vraag is dan naar mijn idee of het standaard ruwvoer wel zo geschikt is voor de meeste paarden. Ik denk het namelijk niet. De meeste paarden krijgen ruwvoer van oude koeienweiden, dat kan dan soms een paar jaar niet of matig bemest zijn, het blijft een enkele grassoort speciaal gekweekt voor dieren om minimaal 45 liter melk per dag van te produceren met een zo hoog mogelijk vet- en eiwit gehalte. Voor de prestaties voor het gemiddelde recreatieve sportpaard is deze vorm van eiwit- en suikerbron mijn inziens te hoog en niet geschikt.

En dan op de tweede plaats blijft het zowiezo lastig om over de voordelen van hooi en kuil te praten als er zoveel verschillende factoren  zijn waar de kwaliteit van de plant afhankelijk van is. Een paar voorbeelden zijn de bodemsoort, bemesting, tijdstip van oogsten, diversiteit van grassoorten en kruiden, weersomstandigheden etc. Het analyseren van ruwvoer is vooralsnog erg ongebruikelijk in de paardensector, kleine partijen van verschillende herkomst maken het onaantrekkelijk met oog op de relatief hoge kosten. Maar gezien het feit dat zo’n 70 tot 100% van het rantsoen van een paard uit ruwvoer dient te bestaan, zijn we wel bijzonder onprofessioneel bezig met zijn allen door dat niet te laten analyseren en dus niet goed te weten wat we voeren.

Vaak wordt er geroepen dat paarden onbeperkt ruwvoer moeten krijgen, maar ook daarover heb ik mijn twijfels. Het spijsverteringskanaal van een paard is er inderdaad op gemaakt om continu voedsel te verteren maar dit geldt dan wel voor laagwaardig ruwvoer. Voor een goede spijsvertering is het belangrijk dat paarden een uur of 16 per dag bezig zijn met eten. Er zijn inmiddels al diverse trucks op de markt om dit mogelijk te maken zonder dat paarden ook teveel eten, bijv. de slow feeder® of de little bit®.

Als al bovenstaande zaken enigszins op orde zijn dan kan er gekeken worden naar de manier van opslaan van het ruwvoer, dit kan op verschillende manieren en hebben allemaal zijn allemaal voors en tegens. Zelf ben ik voorstander van hooi, maar soms zie ik wel eens zulke droge voordroogkuil dat het verschil amper waarneembaar is, alleen goede analyses kunnen dan tot zinnige uitspraken leiden.

Lees meer:
Voedingswaarde ruwvoer
Ruwvoer
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (3)



edith
25-11-2010 12:43
houdt mij op de hoogte
hartelijk bedankt

Corinne
25-11-2010 18:53
Graag zelfs, interessant.

marjolein
25-11-2010 19:59
dingen die je altijd graag wil(de) weten,maar niet weet hoe je ze te weten komt. Super!!!





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie