Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Winterblues



Eindelijk na een verregende zomer toch nog een paar mooie weken. Heerlijk zou je denken, maar niet voor de paarden. Om onze paarden ook nog even van het zonnetje te laten genieten werden ze veel later opgestald dan gebruikelijk, qua beweging en sociaal contact heel fijn, maar niet qua voedingsstoffen. Door de zonnige dagen en koude nachten bevatte het gras veel fructaan en schimmels, een behoorlijk aantal paarden heeft dit dan ook moeten bezuren met koliek en hoefbevangenheid.
 
En dan komt nu de winterperiode eraan. Door de grote regenval en weinig warme dagen afgelopen zomer, is de hooi oogst slecht dit jaar. Hoge prijzen en matige kwaliteit zijn hiervan het gevolg. De gevolgen voor het paard zijn dan vermoedelijk (nog) minder ruwvoer dan noodzakelijk om de stofwisseling goed te houden en door de matige kwaliteit zal de darmflora ook nog makkelijker uit balans raken.
 
En dan was er al een probleem met het gangbare ruwvoer, het is namelijk niet zo geschikt voor paarden door de hoge eiwit- en suikergehaltes. Daar komt nog bij dat steeds vaker noodzakelijke mineralen ontbreken of te weinig voorkomen, zoals zink, selenium, mangaan etc. En gedroogd ruwvoer bevat ook weinig tot geen vitamine E.
 
Een gemiddelde paardenbrok bevat, ook als 3 kg gevoerd wordt meestal te weinig vitamine E voor een paard dat arbeid moet leveren (1200 IE nodig). En dan hebben veel paarden dergelijke hoeveelheden krachtvoer helemaal niet nodig per dag. Aan het eind van de winter bevat het ruwvoer praktisch geen vitamine E meer. Supplementeren is daarom noodzaak om een gezond paard te houden. En door de matige kwaliteit van het ruwvoer is het verstandig de darmflora in balans te houden met een probiotica.
 
Een goed uitgebalanceerd rantsoen is erg belangrijk om met een plezierig paard om te kunnen gaan en het paard gezond te houden. Mochten er twijfels zijn over het rantsoen van het paard en de mogelijke tekorten, laat dan eens het ruwvoer analyseren en neem contact op met een voedingsdeskundige. En laat het voor je paard geen winterblues worden, terwijl wij allemaal genieten van de gezellige decembermaand met alle daarbij horende overvloedige maaltijden.

Lees meer:
Voedingswaarde ruwvoer
Behoefte vitaminen en mineralen
Winterrantsoen
 
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie