Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Risico s van ruwvoer



Waar alle adviezen luiden voldoende fris en grofstengelig ruwvoer, zijn de meeste paardeneigenaren tegenwoordig al blij dat ze überhaupt ruwvoer hebben weten te bemachtigen van een redelijke kwaliteit voor een redelijke prijs. Ruwvoer wat in de regel van oude koeienweiden wordt gewonnen en behoorlijk suiker en eiwitrijk is. En wat nu ook nog een groot risico heeft op beschimmeling door de natte zomer.

Regelmatig wordt geroepen dat paarden onbeperkt ruwvoer moeten krijgen, maar daarover heb ik mijn twijfels. Het spijsverteringskanaal van een paard is er inderdaad op gemaakt om continue voedsel te verteren maar dit geldt dan wel voor laagwaardig ruwvoer. Voor een goede spijsvertering is het belangrijk dat paarden een uur of 12 tot 16 per dag bezig zijn met eten. Maar teveel koolhydraten(suikers) uit het ruwvoer zorgen voor een verkeerde stofwisseling waardoor de voeding niet optimaal benut wordt en de darmen overprikkeld worden met het risico op koliek en hoefbevangenheid.

En dan is er op dit moment nog het probleem van de schimmels en de door het geproduceerde zeer schadelijke mycotoxinen. Door de natte zomer heeft het geoogste ruwvoer niet veel tijd gehad om goed te drogen waardoor de kans op schimmelgroei vergroot is. Schimmels zorgen ook voor verschuivingen in de darmflora, de slecht bacteriën krijgen dan de overhand en geven hetzelfde effect als teveel  suikers of koolhydraten.
Inmiddels  zijn al diverse trucs op de markt om mogelijk te maken dat paarden langer eten met en kleinere hoeveelheid ruwvoer door slowfeeders of de Little bit®. Maar het risico tot bederf van zowel hooi als kuil blijft aanwezig met alle negatieve gevolgen van dien. Een goede probiotica kan ervoor zorgen dat de marge in het te voeren ruwvoer vergroot wordt. Als dit een probiotica is op basis van gisten dan gaat het ook de negatieve werking van suikers en zetmeel in de darmen tegen, geen overbodige luxe dus.

Lees meer:
Mycotoxinen in paardenvoeding
Hooi en kuilgras vergelijken
Alles over ruwvoer
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (3)



Evert Brooijmans
08-01-2012 09:00
Welke twijfels heeft over het voeren van ruwvoer in relatie met suiker? De koolhydraten in ruwvoer bestaan uit structurele polysacharide die in de dikke darm verteerd worden en daar een belangrijke en veilige energie geven in de vorm van vluchtige vetzuren.
Met vriendelijke groet, Evert Brooijmans

Annette
09-01-2012 20:26
Onder ideale omstandigheden worden meervoudige suikers idd in vluchtige vetzuren afgebroken. Echter, in niet ideale omstandigheden (schimmel, veel krachtvoer in grote porties etc) zullen deze omgezet worden in lactaat dat een zeer negatief effect heeft op de goede darmbacterien, stofwisseling en uiteindelijk de algehele gezondheid van het paard.

Evert Brooijmans
10-01-2012 13:40
De structurele meervoudige suikers uit bijv. hooi kunnen alleen in de dikke darm verteerd worden, dus kan ik niet uit uw reactie opmaken welke twijfels u heeft over het (geringe) percentage suiker in bijv. hooi.

Lactaat is het eindproduct van de glucosestofwisseling onder zuurstofarme omstandigheden (anaƫrobe glycolyse) en levert energie aan de spieren tijdens zware inspanning. Ook hier ontgaat mij de relatie met uw twijfels over het voeren van voldoende ruwvoer.

Ruwvoer moet van excellente kwaliteit zijn dient evenals krachtvoer aangeschaft te worden bij GMP+ gecontroleerde bedrijven, zodat de kans op mycotoxinen zo klein mogelijk is.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie