Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Bouw geen zandkastelen



Ieder paard krijgt dagelijks zand binnen. Een ‘lage’ of ‘hoge’ zandopname is lastig te definiëren. Of het zand ophoopt in de darmen en niet meer op de natuurlijke manier kan worden afgevoerd, is afhankelijk van de mate van zandopname. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van een zandophoping in de darmen zijn kaalgegraasde weilanden, slechte kwaliteit ruwvoer met veel zand, voeren op de grond (buiten en binnen) en (langdurig) paddockgebruik zonder ruwvoer. Paarden die zich vervelen of honger hebben (bij weinig ruwvoer) zijn het snelst geneigd tot het likken/eten van zand.

Psylliumvezel (vlozaad, psylliumzaad) is een veelgebruikte oplossing voor zowel preventie als behandeling van zandkoliek. De zaadjes bevatten veel slijmstoffen, waardoor ze opzwellen wanneer ze in contact komen met water en een gelei-achtige massa vormen. In de darm hecht het zand aan deze massa. Verder stimuleert psyllium de darmmotiliteit en maakt het de mest soepel. Zand wordt zodoende gemakkelijker afgevoerd.

Om psyllium als handig preventiemiddel te gebruiken lijkt me echter de verkeerde insteek. Omdat het zo lastig is te bepalen wanneer de zandopname nu laag of hoog is en het ontstaan van een zandophoping afhankelijk is van een positieve aanvoer minus afvoer, is het van belang om te primaire oorzaak weg te nemen. Dus: ruwvoer voeren uit een feeder of van een vloer bij langdurig paddockgebruik, paarden niet laten grazen op een kale wei en een goede kwaliteit ruwvoer gebruiken en dit goed uitschudden. Muilkorven belemmeren een paard ongeveer alles te doen, dus houd paarden die stelselmatig zand eten/likken liever niet op een zandpaddock.

Lees meer:
Psyllium oplossing tegen zandkoliek?

 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie