Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Paardenfeiten en voedingsfabels



Een paard kan niet tegen eiwitten. Paarden kunnen niet tegen suikers en zetmeel. Paarden krijgen voldoende goed ruwvoer op de wei of met hooi en kuil. In een paar kilo basisbrok en ruwvoer zit alles wat een paard nodig heeft. Mineralen en vitaminen moeten natuurlijk en organisch gebonden zijn om goed opgenomen te worden.

Bovenstaande stellingen worden veelvuldig geroepen in de paardenwereld, waardoor iedereen die zich wil verdiepen in het voer van zijn paard al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Dit overkwam mij ook toen ik me tijdens mijn opleiding diergeneeskunde meer voor gezonde voeding ging interesseren. Gezonde voeding, naar mijn idee de basis voor een gezond paard en daarmee inspringen op de preventieve veterinaire zorg. Maar voordat ik antwoord kon geven op veel voedingsvragen was nog een behoorlijke zelfstudie nodig.

Vragen als….: Ik voer mijn paard natuurlijk, maar wat houdt dat nou in? Waarom doen we geur- kleur- smaak en  conserveringsmiddelen in het voer en wat zijn de gevolgen als we dit niet doen. Wat voor een toevoegingmiddelen zijn er en zijn deze schadelijk? Wat zijn organisch gebonden mineralen en waarom worden anorganisch gebonden mineralen minder goed opgenomen? Wanneer en waarom heeft een paard behoefte aan extra toevoegingen aan zijn voer in de vorm van supplementen? Hoe zijn de vele supplementen onderbouwd? Is alles in het diervoer wel van plantaardige oorsprong? Wat houdt GMP in en voldoen alle voerproducenten aan de wettelijke eisen? Kan een voerfabrikant garanderen dat zijn voer dopingvrij is?

Inmiddels na 5 jaar later te zijn afgestudeerd met vrij doctoraal diergeneeskunde blijft de zoektocht in de wereld van het paardenvoer nog steeds interessant, leuk, innovatief en heeft het geleid tot het ontwikkelen van een aantal voedingssupplementen onder mijn eigen firma Equilin. Dit geeft mij de gelegenheid om duurzaam en oplossingsgericht de meest gemaakte voedingsfouten te corrigeren, waardoor paarden beter in staat zijn het lichaam gezond te houden.

Maar waar het mij vooral ook om gaat is dat we gaan begrijpen waarom we een paard wat voeren en wat voor een effect dat heeft op gedrag, gezondheid en welzijn. Daarom zal ik maandelijks een column voor VoerVergelijk.nl verzorgen waarin bovenstaande feiten en fabels beantwoord zullen worden. Mocht je ook een voedingsgerelateerde vraag hebben, stuur hem dan naar VoerVergelijk.nl.




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (5)



M. van der Linden
12-04-2010 13:18
Ik zou graag willen weten wat het beste voer(schema) is voor oude paarden (boven de 25 jaar) die buiten lopen en niet meer werken

Marlies
12-04-2010 13:38
Wat een slecht stukje, het begint met het wekken van interesse om het hele stuk te lezen maar vervolgens staat er niets nuttigs in en is het vooral een commercieel stuk!
HEEL HEEL SLECHT!

VoerVergelijk
14-04-2010 13:57
Beste M. van der Linden,
Voor een uitgebreid antwoord op je voedingsvraag kun je een contactformulier invullen met een bezoekersvraag. Je kunt ook meer informatie over oudere paarden vinden in de kennisbank: http://www.voervergelijk.nl/informatie-over-voer/welzijn/2/oude-paarden.

H. Weyers
26-04-2010 11:41
Wat een goed initiatief! Ik ben geruime tijd op zoek geweest naar geschikt voer voor mijn InsulineResistente/hoefbevangen paarden en heb in dit kader Annette al wel eens aangeschreven met vragen. Zij heeft mij toen heel goede adviezen/richtlijnen gegeven. Het goed voeren van paarden is inderdaad een heel moeilijke zaak zo heb ik zelf ervaren en ik heb tot nu toe geen adressen ontdekt waar je wat meer objectieve informatie over paardenvoer kunt krijgen.
En Marlies, ik kan je aanraden om eens wat meer over het hoe en waarom van Equilin te lezen (Equilin, Voedingsfeiten en -fabels). Het is een product dat ontwikkeld is op basis van onderzoek - ook bij paarden zelf- en dat dat is al heel wat in \'paardenland\'. En uit eigen ervaring en ook van veel andere mensen weet ik, dat Equilin een heel goed product is. Er kan wat mij betreft dan ook niet genoeg de aandacht op gevestigd worden. Paarden kunnen er immers alleen maar baat bij hebben.
Annette veel succes! Hanne Weyers

Rod
08-12-2017 08:57
Veel tekst maar totaal geen informatie, onzin stukje zo.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie