Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

Sportpaard, of toch niet?



Bij het samenstellen van het rantsoen voor je paard, ligt de sleutel tot succes bij het juist inschatten van de voedingsbehoefte. Hierbij is het beoordelen van de intensiteit van de arbeid een struikelblok voor veel mensen. Een paard dat af en toe bereden wordt, krijgt al snel de stempel ‘sportpaard’ en krijgt dan ook een rantsoen wat aansluit op de behoefte van een sportpaard. Hierdoor krijgt het paard veel te veel energie en eiwit binnen, met als mogelijk gevolg bijvoorbeeld overgewicht.

Bij het bepalen van de voedingsbehoefte van een paard of pony, wordt allereerst de behoefte aan energie en eiwit voor onderhoud bepaald. Deze zogenaamde onderhoudsbehoefte is noodzakelijk voor het in stand houden van de basale lichaamsfuncties. Oftewel, de algemene dagelijkse voedingsbehoefte zonder dat het dier groeit, arbeid of dekkingen verricht, drachtig of lacterend is. Voor al deze specifieke situaties wordt een toeslag op de onderhoudsbehoefte gerekend.

Een veel gemaakte fout is het onjuist inschatten van de intensiteit van de arbeid. Veel mensen vinden al snel dat hun paard niet gezien kan worden als recreatiepaard, maar als sportpaard. Echter, het grootste gedeelte van de Nederlandse paarden wordt ingezet als recreatiepaard en hoeven slechts een aantal dagen per week een uurtje te bewegen. Dit is niet veel voor een paard en heeft daarom ook weinig extra energie en eiwit nodig. Tot en met de klasse L kan een paard of pony veelal voldoende energie en eiwit halen uit ruwvoer (gras, hooi of kuilgras) en is krachtvoer niet noodzakelijk. Lees meer over het bepalen van de intensiteit van arbeid.

Het is aan te raden om het ruwvoer te laten analyseren, zodat je weet of er mogelijk een vitaminen of mineralen tekort kan optreden bij je paard. Op basis hiervan kan je beslissen of krachtvoer noodzakelijk is om te voorzien in de vitaminen en mineralenbehoefte van je paard. Wanneer overgewicht op de loer ligt is het beter om een compleet vitaminen en mineralensupplement te voeren in plaats van krachtvoer.

Het is goed dat mensen willen voorkomen dat hun paard iets tekort komt. Maar er zijn grenzen, want teveel is nooit goed. Daarom krijg ik ook lichtelijk de kriebels van mensen die beweren dat hun paard echt een kilo (of meer) krachtvoer per dag nodig heeft, wanneer het paard slecht 3 keer per week zeer licht wordt gereden. Zeker wanneer het paard last heeft van overgewicht doe je er goed aan om je paard, naast ruwvoer, enkel een compleet vitaminen en mineralensupplement te geven in plaats van krachtvoer.

Lees meer:
Behoefte energie/eiwit
Behoefte vitaminen en mineralen
Column: extra nutteloos
Column: waarom voert bijna iedereen krachtvoer?



 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie