Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Feiten en fabels over luzerne




Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren. Ook wordt luzerne gebruikt als vezelbron om door het krachtvoer te mengen, zodat paarden beter kauwen. Luzerne is een zeer veelzijdig voedermiddel. Wat zijn de voor- en nadelen van het voeren van luzerne en waar moet je op letten?

Luzerne voor paarden is in diverse varianten verkrijgbaar. In Nederland is luzerne hoofdzakelijk verkrijgbaar in kunstmatig gedroogde vorm. In Frankrijk en Amerika wordt vaak zongedroogde luzerne (alfalfa) gevoerd. Het voordeel van kunstmatig gedroogde luzerne is de constante kwaliteit. Weersinvloeden tijdens het droogproces kunnen veel invloed hebben op de kwaliteit. Daarnaast is luzerne is diverse vormen verkrijgbaar: luzernevezels en luzernebrok. Luzernevezels stimuleren de spijsvertering, dit effect is bij luzernebrok veel lager. Ook wordt luzerne vaak gemengd met andere ruwvoeders, plantaardige oliën en melasse.

Eiwit
Luzerne is van nature zeer rijk aan eiwit, (ca 16% ruw eiwit). Dit is voor de meeste paarden erg hoog, daarom wordt luzerne vaak gemengd met andere ruwvoeders, zoals gras of stro. Deze mengsels bevatten meestal minder eiwit. Bijvoorbeeld Hartog Lucerne (12%) en Pavo Daily Plus (10,5%).

Een hoog eiwitgehalte wordt meestal negatief beoordeeld. Echter is eiwit de belangrijkste bouwstof van het lichaam. Luzerne bevat hoge kwaliteit eiwit, omdat het alle essentiële aminozuren bevat. Voor paarden in de groei of bij spierontwikkeling is eiwit heel belangrijk. De kwaliteit van het eiwit speelt hierbij een belangrijke rol.

Het hogere eiwitgehalte kan ook voordelig zijn ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, bijvoorbeeld bij een matige kwaliteit hooi/kuilgras of voor paarden die te mager blijven. Luzerne wordt ook vaak gevoerd aan oude paarden, omdat de korte stengels gemakkelijk worden gekauwd en deze voedzame aanvulling de senioren op gewicht kan houden.

Luzerne wordt wel eens in verband gebracht met stalbenen en eiwitbulten. Het is mogelijk dat sommige paarden gevoelig reageren op het bovengemiddelde eiwitgehalte van luzerne.

Veel calcium
De calcium/fosforverhouding van luzerne is erg scheef, ca. 4:1. De gewenste calcium/fosforverhouding in het rantsoen voor een volwassen paard is 2:1. Indien een paard grotere hoeveelheden luzerne (meer dan 3 kg per dag) krijgt. Dan dient de calcium/fosforverhouding gecompenseerd te worden met fosforrijke producten. Bijvoorbeeld granen of zemelen. Voornamelijk bij jonge paarden is dit van belang, omdat een scheve calcium/fosforverhouding schadelijk kan zijn voor de botontwikkeling.

Tevens is het belangrijk om de verhouding calcium/fosfor/magnesium in de gaten te houden. Een overschot aan calcium in het rantsoen kan namelijk de absorptie van magnesium in de weg staan. Magnesium is belangrijk voor soepele spieren.

Laag suikergehalte
Luzerne is van nature arm aan suikers. Luzerne bevat gemiddeld 3,3% suiker, terwijl grashooi gemiddeld 10% suiker bevat. Daarom is luzerne ook zeer geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor suiker, zoals bij insulineresistentie, EMS en hoefbevangenheid. Sommige producenten voegen melasse toe aan de luzerne. Dit verhoogt het suikergehalte, maar meestal blijft het suikergehalte nog steeds lager dan het gemiddelde van hooi en kuilgras.

Effectief tegen maagzweren
Onderzoek in 2007 op de Texas A&M University toont aan dat luzerne voeren aan paarden preventief kan werken en effectief is bij de behandeling van maagzweren. Luzerne heeft een bufferende werking op het maagzuur, waardoor dit effectief werkt tegen maagzweren.

Bladstof in luzerne
Kunstmatig gedroogde luzerne bevat vaak veel stof, wat negatief ervaren kan worden. Echter dit bladstof is afkomstig van de luzerneblaadjes die juist de meeste voedingsstoffen bevatten. De luzernestengel bevat met name vezels, maar het bladstof bevat eiwit, vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. Het bladstof wordt in sommige luzerneproducten gebonden met melasse of olie en in andere producten wordt het bladstof eruit gezeefd. Het zeven van dit baldstof voorkomt dat het product stoffig is, maar er gaan veel waardevolle voedingsstoffen verloren.

Klein kruiskruid in luzerne
In 2010 is er een verontrustend bericht door de VWA verspreid. Er zou Klein kruiskruid gevonden zijn in luzerne. Klein kruiskruid bevat alkaloïden die gevaarlijk zijn voor paarden. In een aantal oude monsters van 2006/2007 waren alkaloïden gevonden. De aangetroffen dosis alkaloïde in de hoogst positieve monsters vormt geen directe bedreiging voor de gezondheid van een paard. De geschatte toxische dosis alkaloïde voor een paard ligt namelijk vele malen hoger.

Hoeveelheid
Luzerne is een waardevol voedermiddel in het rantsoen, maar hoeveel moet je dan voeren? Luzerne wordt in diverse hoeveelheden gevoerd, van een paar handjes tot enkele kilo’s per dag. Indien slechts een paar handjes gevoerd wordt, dan is luzerne uitsluitend effectief door het mengen door het krachtvoer, zodat de paarden beter kauwen. Om een voordeel te kunnen behalen van de voedingswaarde van luzerne dient ca. 1,5 – 3 kg gevoerd te worden. Een emmer is ca. 1,5 kg.  

Bekijk de luzerneproducten op VoerVergelijk


Lees meer:
Bezoekersvraag: Lucernehooi het jaar rond voeren?
Bezoekersvraag: Luzerne als voordrooghooi voeren?

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina