Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Zin en onzin van een vitamine E supplement




Vitamine E supplementen worden veel gebruikt om de spieren te ondersteunen.  Is dat voor alle paarden nuttig? Of is groen gras in de zomer voldoende? Waarom heeft een sportpaard behoefte aan extra vitamine E? En waarom bevatten vitamine E supplementen ook vaak selenium?

Vitamine E heeft vele functies in het lichaam ter ondersteuning van spieren, immuunsysteem en het zenuwstelstel. Het National Research Council (NRC) stelt dat de basisbehoefte aan vitamine E voor een volwassen paard van 550 kg 500 mg Vitamine E per dag is. Als een paard lichte arbeid moet verrichten, dan stijgt dit naar 800 mg per dag en bij zware arbeid 1000 mg per dag. Sommige onderzoekers vinden de vitamine E eisen van het NRC onderschat, met name voor sportpaarden, omdat zij vaak vetrijke diëten krijgen, waardoor ook extra vitamine E nodig is.

Extra vitamine E voor sportpaarden
Vitamine E heeft een antioxiderende werking. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, waardoor de schade aan cellen voorkomen kan worden.

Tijdens training worden spieren aan het werk gezet en hierdoor komen vrije radicalen vrij. Om de spiercellen te beschermen tegen schade dienen voldoende antioxidanten aanwezig te zijn. Vitamine E, vitamine C en selenium kunnen werken als antioxidanten.  Om deze reden neemt de vitamine E behoefte toe naarmate de prestaties toenemen. Symptomen van schade bij sportpaarden zijn onder meer spierpijn en spierstijfheid en langdurig herstel na intensieve training.

Extra vitamine E bij een vetrijk rantsoen

Als een paard een vetrijk rantsoen krijgt, bijvoorbeeld door het aanvullen van ca. 200 ml olie per dag, dan neemt de behoefte aan vitamine E toe. Vetrijke diëten kunnen leiden tot meer peroxidatie (oxidatie van vetzuren) en dus een grotere behoefte aan antioxidanten.

Natuurlijke versus synthetische vitamine E

De natuurlijke vorm van vitamine E (d-alfa-tocoferol) wordt beter geabsorbeerd in het spijsverteringskanaal, dan de synthetische vorm (dl-alfa-tocoferol). Producenten zijn niet verplicht om op het etiket te vermelden welke vorm vitamine E is toegevoegd.  Natuurlijke d-alfa-tocoferol is in veel supplementen onstabiel en wordt daarom vaak gebonden aan acetaat.
Goede kwaliteit grasland is een uitstekende bron van vitamine E in alle natuurlijke vormen. Voldoende weidegang biedt veel meer vitamine E, dan een paard volgens het NRC nodig heeft.

Tekort aantonen
Aangezien vitamine E niet stabiel is bij warmte nemen de vitamine E niveaus af door oogst en opslag van hooi en kuilgras. Daarom hebben paarden een aanvulling van vitamine E nodig naast ruwvoer. De meeste krachtvoeders bevatten extra vitamine E. Indien aan de aanbevolen hoeveelheid wordt gehouden, dan zou een paard voldoende vitamine E binnen moeten krijgen. Of daarnaast nog extra vitamine E nodig is zou aangetoond moeten worden door een dierenarts.

Selenium in een vitamine E supplement?
De meeste vitamine E supplementen bevatten ook selenium, omdat vitamine E en selenium in de juiste verhouding samenwerken. Een overmaat aan selenium is giftig. Of  extra selenium leidt tot te hoge gehalten aan selenium is afhankelijk van het totale rantsoen. Hierbij moet rekening gehouden worden met het seleniumgehalte in het ruwvoer, krachtvoer een eventuele andere supplementen.  Een volwassen paard van 550 kg heeft ca. 1 mg selenium per dag nodig voor lichte arbeid en 1,25 mg bij zware arbeid. Indien de inname tweemaal zo groot is als de behoefte dan zou dit nog geen nadelig effect geven.

Samenvattend kunnen vitamine E supplementen een waardevolle aanvulling in het rantsoen zijn, met name voor sportpaarden en bij vetrijke rantsoenen. Voor andere paarden die toegang hebben tot weidegras, is een aanvulling in de zomer als volop weidegras beschikbaar is, meestal niet nodig.

Bekijk vitamine E supplementen op SupplementenVergelijk


Lees meer:
Vitamine E voor paarden
Voldoende vitamine E in hooi in de winter?

 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina