Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Stijgende graan- en hooiprijzen, zijn er alternatieven?


09-08-2012


De afgelopen maanden zijn de graanprijzen tot skyhigh niveau gestegen in verband met aanhoudend droge en warme weersomstandigheden in de Verenigde Staten. De kans bestaat dat de graanprijzen zich staande houden op dit hoge niveau, afhankelijk van de ontwikkelingen in Rusland, Ukraine en de VS. Deze stijging van graanprijzen heeft gevolgen voor de prijzen van krachtvoeders. De afgelopen tijd zijn er diverse prijsverhogingen doorgevoerd. Ook de prijzen van het hooi stijgen aanzienlijk door schaarste. Zijn er alternatieven om de stijging van voerkosten te voorkomen?

Er zijn enige alternatieven voor het voeren van hooi, maar het is zeer belangrijk om de spijsvertering gezond te houden. Paarden moeten ca. 1,5% tot 2% van hun lichaamsgewicht per dag aan ruwvoer opnemen. Over het algemeen is dit afkomstig van hooi of weidegras. Het tekort aan vezels door de droge weilanden kan gecompenseerd worden met andere vezelrijke alternatieven, zoals bietenpulp.

Bietenpulp is verkrijgbaar met of zonder melasse, in brokvorm of snippers. Bietenpulp is vrijwel overal verkrijgbaar en voedzaam. De voedingswaarde van bietenpulp is vergelijkbaar met een goede kwaliteit ruwvoer (ruwe celstof 13 – 18%) en 1 kg bietenpulp heeft dezelfde hoeveelheid calorieën als 1 kg haver (EWPa 0,89 – 0,94). LET OP: Bietenpulp moet altijd geweekt gevoerd worden.

Sojaschillen/hullen zijn een ander alternatief. Sojahullen zijn een bijproduct van de sojaverwerking en hebben dezelfde voedingssamenstelling als hooi en kunnen het hooi gedeeltelijk vervangen. Sojaschillen bevatten veel ruwe celstof (30 – 36%) en een bovengemiddelde EWPa (0,74 – 0,77), daarmee is de samenstelling vergelijkbaar met hooi en kan daarom een gedeelte van het hooi vervangen.

Bietenpulp en sojahullen kunnen niet als enige bron van vezels gebruikt worden, omdat het geen complete ruwvoervervangers zijn. Deze alternatieven dienen echter uitsluitend voor de korte termijn gegeven te worden, maar niet als volledig vervanger van ruwvoer. Daarnaast moeten alternatieven geleidelijk ingevoerd worden om spijsverteringsstoornissen te voorkomen.

Een goede kwaliteit ruwvoer kan een besparing geven in krachtvoer. Alles wat in het ruwvoer zit, hoeft niet meer door middel van het krachtvoer aangeboden te worden. Als je precies wilt weten wat er in het ruwvoer zit, laat dan een ruwvoeranalyse uitvoeren.

Door het waarschijnlijke tekort aan hooi dit jaar is het belangrijk dat het hooi op tijd wordt ingeslagen voor de winter. Wacht niet tot het laatste moment, omdat de beschikbaarheid dan erg lastig zou kunnen zijn.

Lees meer:
Kosten besparen paardenvoer

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina