Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Voorkom overbegrazing tijdens warme zomermaanden


24-08-2013


De zomer van 2013 is één van de warmste zomers sinds 1903. Echter door het mooie weer is er ook veel minder regen gevallen (160 mm ipv gemiddeld 209 mm), waardoor het gras langzamer groeit. Langzame groei en intensieve begrazing kan overbegrazing veroorzaken. Dit betekent dat het gras zo kort afgegraasd wordt dat hergroei moeizaam is en suikergehalten kunnen toenemen. Voorkom overbegrazing en neem voldoende maatregelen om een mooie grasmat te behouden. 

De meest gebruikte methode is omweiden, maar dan dient er wel voldoende grasland beschikbaar te zijn. Bij deze methode worden paarden een beperkte tijd in een weide gehouden en vervolgens naar een ander perceel verplaatst. Hierdoor krijgt de weide de mogelijkheid om te herstellen en zullen de paarden minder gras laten staan. Denk hierbij aan de plekken met hoog gras, die de paarden niet willen eten. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat dit de mest/urineplaatsen zijn, waardoor het gras minder smakelijk wordt of er groeien onkruiden die de paarden niet eten.

Indien er onvoldoende gras beschikbaar is, dan kan ervoor gekozen worden om de paarden tijdelijk in de paddock te houden met voldoende ruwvoer. Indien een weide een redelijke oppervlakte heeft, dan kan dit verdeelt worden in meerdere kleinere oppervlakten. Let hierbij op dat de paarden altijd voldoende ruimte hebben om te vluchten indien zij in een groep beweid worden.

Het advies van weidespecialisten is om de paarden naar een ander perceel te verplaatsen als het gras ca. 4 centimeter hoog is. Geef het gras ca. 21 – 28 dagen de tijd om te herstellen. Bij voorkeur dient het gras  8 centimeter of hoger te zijn, voordat de paarden weer toegang krijgen tot deze weide.

Indien de voorzieningen aanwezig zijn biedt het beregenen van de weide ook uitkomst bij droogte om een mooie grasmat te behouden.

Lees meer:
Beheer van een paardenweide

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina