Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Vijf tips om koliek te voorkomen


30-11-2014


Als je ooit ’s nachts bij jouw paard hebt gewaakt tijdens koliek, dan weet je hoe angstaanjagend koliekaanvallen kunnen zijn. Er zijn een groot aantal redenen, waardoor koliek kan ontstaan, zoals seizoenswisselingen, gebitstoestand, inwendige parasieten en voeding. Je kunt het risico op koliek verkleinen door een aantal maatregelen:

1.    Langzame rantsoenveranderingen

Abrupte verandering in de voeding kan een verstoring veroorzaken in de micro-organismen in de darmen. Let daarom op grote veranderingen in het dieet, van zowel krachtvoer, ruwvoer, gras als het gebruik van supplementen.

2.    Kleine porties krachtvoer en granen

Vermijd het voeden van grote hoeveelheden krachtvoer- of granen maaltijden. Door grote hoeveelheden zetmeelrijke voeding te geven kan onverteerd zetmeel doorstromen naar de dikke darm, wat verstoringen in de microflora kan veroorzaken. Geef bij voorkeur porties van maximaal 1 -2 kg brok/muesli per maaltijd.

3.    Veel vezels
Rantsoen met veel vezels zijn nuttig voor het handhaven van en gezond maagdarmkanaal.
Geef minimaal 1 – 1,5% van het lichaamsgewicht aan ruwvoer. Bij voorkeur onbeperkt ruwvoer als dit geen overgewicht veroorzaakt.

4.    Langzame opname

Langzame opname van de voeding is belangrijk, zodat het goed gekauwd wordt en voldoende speeksel wordt ontwikkeld. Langzame opname komt de spijsvertering ten goede.

5.    Constante kwaliteit ruwvoer

Tenslotte, en misschien wel het allerbelangrijkste, de wisseling van partijen hooi/kuilgras kan problematisch zijn. Volgens deskundigen* vormt het wisselen van ruwvoer een groter risico op koliek dan wisselen van krachtvoer. Indien overgegaan wordt op een andere partij ruwvoer neem hier dan twee –  drie weken de tijd voor.

Kortom, het spijsverteringskanaal van het paard is van nature gewend aan vezelrijk, laag-zetmeel rantsoenen dat in ca. 16 uur geconsumeerd wordt. Een soortgelijk rantsoen ondersteunt een stabiele en constante populatie van micro-organismen in de paarden spijsverteringskanaal. Snelle veranderingen in de samenstelling van de micro-organismen kan leiden tot koliek. Door het “natuurlijke” voedingspatroon na te bootsen kan de kans op koliek verkleind worden.

*Durham, A. 2013. Feeding the horse with colic. Proceedings of the British Equine Veterinary Association Congress.

Lees meer:
Koliek
Goed rantsoen samenstellen

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina