Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Uitslag prijsvraag Horse Event: wat is het beste ruwvoer?


04-10-2015


Tijdens Horse Event op 11, 12 en 13 September heeft VoerVergelijk in de Bit stand een prijsvraag gehouden. De vraag was: Wat is het beste ruwvoer voor paarden?

In de Bit stand hingen drie hooinetten met twee soorten hooi en één soort kuilgras. Door middel van kijken, ruiken en voelen kon een oordeel gegeven worden over de kwaliteit van het ruwvoer.

STENGELIG HOOI
Geur:
fris en lichtzoet
Kijken: lichtgroen, grof, uitgebloeid, weinig onkruid
Voelen: droog en grof

 

BERMHOOI
Geur:
muf
Kijken:
veel onkruid,
risico Jacobskruiskruid,
wel groen van kleur, zaten
natte plekken en rietstengels in.
Voelen:
fijn en grof gemengd

NAT KUILGRAS 3e snede
Geur:
bedwelmend
Kijken: heel fijn, bruin kuilgras met schimmelvorming
Voelen: vochtig en heel fijn

 

De antwoorden waren als volgt:
Antwoord A       62,7%
Antwoord B       31,9%
Antwoord C       5,4%

Het goede antwoord was antwoord A. Uit de goede antwoorden hebben wij drie winnaars geselecteerd voor een gratis ruwvoeranalyse van de BLGG ter waarde van € 120,-:
- Miranda van den Hoven
- Jolanda Meijer
- Lisanne Wind

Staat jouw naam erbij? Stuur dan een e-mail met jouw adresgegevens naar info@voervergelijk.nl. Het pakket voor nemen van een gratis ruwvoeranalyse wordt dan zo snel mogelijk thuis gestuurd.

Wat kun je hiervan leren?
- Kijk niet alleen naar de kleur: Veel deelnemers kozen antwoord B met de motivatie dat de kleur mooi groen was. Kleur is geen goede indicator voor de kwaliteit. Bruin hooi kan oud hooi zijn met groot verlies van voedingswaarde of er kan regen op gevallen zijn, maar hoe groener, hoe beter is niet van toepassing.
- Pas goed op met onkruiden in het ruwvoer: Als je niet weet wat de herkomst is, dan kunnen giftige kruiden in het hooi voorkomen.De onkruiden in partij B werden soms als positief gezien. Een mengeling van verschillende kruiden kan een groot gevaar vormen als je niet weet waar het vandaan komt.
- Inspecteer het kuilgras heel goed op schimmelvorming, omdat het niet altijd direct zichtbaar is: De schimmel in partij C was niet direct zichtbaar. Daarvoor moest het kuilgras heel goed bekeken worden. Schimmel is niet altijd zichtbaar, maar kun je meestal wel ruiken. Een bedwelmende geur in kuilgras of muffe geur in hooi kan wijzen op onzichtbare schimmelvorming.

Terugblik

Bekijk het filmpje in de Bit stand op Horse Event waarbij kuilgras beoordeeld werd naar aanleiding van kijken, ruiken en voelen.



Lees meer:
Ruwvoer kwaliteit beoordelen
Wat is goed ruwvoer?
Hooi en kuilgras vergelijken

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina