Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Onderzoek risicofactoren hoefbevangenheid


08-05-2016


Hoefbevangenheid staat bekend als probleem wat veroorzaakt wordt door overgewicht en opname van veel fructaanrijk gras. Onderzoekers in Denemarken stellen dat niet alleen te dikke paarden en pony’s hoefbevangen kunnen worden, maar ook een paard/pony zonder overgewicht kan hoefbevangenheid krijgen door teveel gras.

Nanna Luthersson heeft met haar team onderzoek gedaan naar hoefbevangenheid bij 110 paarden die de diagnose hoefbevangenheid hebben gekregen (69 nieuwe gevallen en 41 chronische gevallen). Dit onderzoek heeft zich gericht op diverse risicofactoren voor hoefbevangenheid. 

Zonlicht en suikers
Zonlicht zorgt er voor dat gras koolhydraten, suikers, produceert, ook als te temperatuur laag ligt en het gras niet groeit, zoals in de winter. De hoeveelheden koolhydraten kunnen hoog oplopen, dit is natuurlijk  erg gevaarlijk voor paarden met insulineresistentie en verhoogt voor deze groep de kans op hoefbevangenheid.

Overbelasting
Een harde bodem is ook een mogelijke oorzaak. Wanneer een paard met een chronische ontsteking in de hoef langdurig getraind wordt op een harde bodem en de voeten dus overbelast worden, kan hoefbevangenheid ontstaan. Vaak is het dan het geval dat het paard maar aan één been hoefbevangen raakt, omdat het paard deze meer belast. Wanneer een paard met een lichte, soms niet eens zichtbare, blessure op een harde ondergrond het pijnlijke been belast, kan dit resulteren in hoefbevangenheid.

Medicatie
Sommige soorten medicatie kunnen hoefbevangenheid in de hand werken. Corticosteroïden zijn het meest bekende geneesmiddel dat het kan veroorzaken. Deze geneesmiddelen worden vaak voorgeschreven om verschillende ontstekingen en allergieën te onderdrukken, zoals zomereczeem.

De belangrijkste preventieve maatregel om hoefbevangenheid te voorkomen, is het zorgen voor een goed voermanagement wat bij je paard past. Een gezond gewicht is belangrijk en de hoeveelheid suiker die wordt gevoerd  kan het beste zo veel mogelijk beperkt worden, zeker in het rantsoen van paarden die er gevoelig voor zijn.

Het onderzoek, “Laminitis: Risk factors and outcome in a group of Danish horses,” zal verschijnen in de volgende uitgave van the Journal of Equine Veterinary Science.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Hoefbevangenheid voorkomen
FABEL: Geen suiker of zetmeel voeren bij insulineresistentie of hoefbevangenheid
Nieuws: Kans op hoefbevangenheid verminderen
Nieuws: Het gevaar van voorjaarsgras
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina