Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hydratatie afl. 3: Wateropame tijdens reizen en wedstrijden


22-06-2016


Water is onmisbaar in het paardenlichaam. De hydratatie van je paard heeft onder andere een groot effect op de prestaties, het uithoudingsvermogen en het risico op blessures. Met lange dagen concours en reizen komt uitdroging regelmatig voor. Tijdens concoursen en transport  wordt water vaak onregelmatig aangeboden en soms zelfs vergeten. Dit is de derde aflevering van vier artikelen over hydratatie.

Vochtinname na training
Een paard moet zo veel water kunnen drinken als het wil, ook na een (zware) training. Sommige eigenaren willen dat hun paard eerst goed afgekoeld is, voordat het gaat drinken, maar uit onderzoek is gebleken dat een paard nooit meer zal drinken dan de maag toelaat kort na een training.
Op water hoeft nooit gekort te worden. Na een zware training kan het wel beter zijn om lauwwarm water aan te bieden en eventueel te zorgen dat het paard ook wat zout of elektrolyten inneemt. Dit kun je mengen met het water. Zo zorg je dat het paard zowel zijn vocht- als elektrolytenspiegel in balans kan houden.

Vochtinname tijdens reizen of concours
Tijdens reizen en concours is het verstandig om elke twee tot drie uur te stoppen en het paard schoon water aan te bieden. Dit zal het paard niet alleen helpen om gehydrateerd te blijven, maar zal ook zorgen dat het reizen minder impact heeft op het paard. Ook kan er nat hooi aangeboden worden.
Tijdens lange ritten of zware training is het belangrijk om je paard zo vaak mogelijk de mogelijkheid te geven om wat te drinken. Soms, bij grote wedstrijden, kan een dierenarts adviseren over de vochtinname.

Lange ritten
Tijdens lange ritten moet ook de vochtbalans op peil gehouden worden. Voor de rit zou je nat hooi kunnen voeren of geweekte brokken of slobber. Het aanbieden van elektrolyten voor en na de rit zal helpen met het reguleren van de vochtbalans.
Tijdens de rit kan je een waterbron tegen komen. Het is heel belangrijk om eerst zeker te zijn van de veiligheid van het water, voordat je jouw paard er van laat drinken. De helderheid, geur, temperatuur en de kleur kunnen helpen bij het bepalen van de drinkbaarheid. Uiteraard is een poeltje met troebel, stinkend en warm water niet aan te raden als drinkwater, in tegenstelling tot een stromende, heldere, frisse plas.

Zorg er dus vooral voor dat je paard beschikking heeft over schoon water, minimaal elke twee tot drie uur wanneer onbeperkt toegang geen optie is. Dan kan uitdroging voorkomen worden.

Lees meer:
Hydratatie afl. 1: Hoe lang kan een paard zonder water?
Hydratatie afl. 2: Uitdroging op warme dagen
Nieuws: Onderzoek naar uitdroging
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina