Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Prebiotica en probiotica bij darmproblemen: heeft het nut?


04-09-2016


De laatste tijd zien we vaak op voer verpakkingen staan dat er pre- of probiotica in zit, ook als supplement wordt het steeds bekender. Pre- en probiotica zouden een gezonde darmflora ondersteunen door de goede bacteriën te stimuleren en parastieten en schimmels te weren in het verteringsstelsel. Recent is er onderzoek gedaan naar de werking van pre- en probiotica, deze blijkt toch minder te zijn dan er wordt gedacht. (*,**)

Het is in eerste instantie aannemelijk dat prebiotica en probiotica het immuunsysteem van een paard stimuleren en de opname van giftige stoffen remmen, omdat de pre- en probiotica het lichaam kunnen helpen met concurreren met ziekteverwekkende bacteriën. Dit is ook de stelling die we tegenkomen in onderzoeken die uitwijzen dat pre- en probiotica een gunstig effect hebben op de darmflora van een paard.

Toch toont het overgrote deel van de wetenschappelijke onderzoeken aan dat pre- en probiotica weinig of geen effect hebben op darmproblemen, zoals diarree. Mogelijke redenen voor de minder positieve resultaten van de onderzoeken kunnen zijn:
-    De keuze van de pre- en probiotica die gebruikt zijn in het onderzoek
-    De kwaliteit van de producten die te koop zijn
-    De vraag of de levende pre- en probiotica de weg naar de darmen wel kunnen overleven en daar stand kunnen houden.

Rondom pre- en probiotica is dus nog veel onduidelijkheid.

Het is opvallend dat de meerderheid van de studies naar pre- en probiotica uitwijzen dat de effecten die verwacht worden van deze producten teleurstellend zijn. De onderzoeken die wel positief zijn over de werking van pre- en probiotica, zijn hoofdzakelijk gefocust op de algemene gezondheid van het paard en niet specifiek de darmgezondheid.

Pre- en probiotica zijn als supplement veilig en kunnen natuurlijk gewoon gevoerd worden, ongeacht of het werkt of niet. Het is op dit moment een populair product, maar het blijft belangrijk om te kijken naar de behoeften van jouw paard. Om een gezonde darmflora te houden is het belangrijk om voldoende ruwvoer van goede kwaliteit aan te bieden, aangevuld met de nodige voedingsstoffen door middel van krachtvoer of een compleet supplement.

Lees meer:
Basisprincipes voor een gezond maag- darmkanaal

*Costa, M.C., and J.S. Weese. The equine intestinal microbiome. Animal Health Research Reviews. 13(1):121-128.
**Coverdale, J.A. 2016. Can the microbiome of the horse be altered to improve digestion? Journal of Animal Science. 94(6):2275-2281.

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina