Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Resultaten 1 jaar Pavo Ruwvoer Quickscan: gemiddelde waardes met grote uitschieters


19-12-2017


Eén jaar na de introductie van de Pavo Ruwvoer Quickscan – analyse waarbij Eurofins Agro ruwvoer test op energie-, eiwit- en suikergehalte – zijn er maar liefst 1.295 ruwvoeranalyses uitgevoerd in Nederland. Het onderzochte ruwvoer bevat vaak gemiddelde waardes, maar kent ook grote uitschieters.

Bij een Ruwvoer Quickscan worden de energie-, eiwit- en suikerwaardes ingedeeld in 5 categorieën, waarbij 1 staat voor laag en 5 voor hoog. Concluderend kunnen we stellen dat veruit de meeste waardes van de 1.300 onderzochte ruwvoermonsters terechtkomen in ‘gemiddeld’ (categorie 3), maar we zien ook veel afwijkende waardes in zowel energie, eiwit als suiker waarbij de waardes zeer laag of juist heel hoog zijn.

Energiewaarde in ruwvoer
Van het onderzochte ruwvoer heeft 44% een laag tot zeer laag energiegehalte (categorie 1 en 2). Indien paarden met dit ruwvoer moeten presteren, is aanvullen met (wat) krachtvoer belangrijk voor de energievoorziening. 32% van de ruwvoermonsters heeft een gemiddeld (categorie 3) en 24% een bovengemiddeld energiegehalte (categorie 4 en 5).

Eiwitwaarde in ruwvoer
Ook de eiwitgehaltes van de ruwvoeders die geanalyseerd zijn, laten grote verschillen zien: 39% van alle ruwvoermonsters heeft een laag tot zeer laag eiwitgehalte (categorie 1 en 2). Niet erg voor paarden die geen arbeid verrichten, maar voor sportpaarden en paarden in de fokkerij is aanvulling van eiwit dan wel noodzakelijk. 36% van de ruwvoermonsters heeft een gemiddeld eiwitgehalte (categorie 3) en één op de vier ruwvoermonsters (25%) heeft een hoog tot zeer hoog eiwitgehalte (categorie 4 en 5).

Suikerwaarde in ruwvoer
Het is goed om te zien dat het grootste gedeelte van de onderzochte ruwvoermonsters (45%) een laag tot zeer laag suikergehalte heeft (categorie 1 en 2). Als ruwvoer in categorie 1 of 2 ligt, betekent dit dat het suikergehalte onder de 8,5% in droge stof is. Dit suikergehalte bestempelen wij als veilig, zelfs voor paarden die gevoelig zijn voor suiker. In 41% van de gevallen is er een gemiddelde suikerwaarde geconstateerd (categorie 3). Hoewel het meeste ruwvoer dus een laag tot gemiddeld suikergehalte heeft, heeft toch nog 14% een hoge tot zeer hoge suikerwaarde (categorie 4 en 5). Ruwvoer met deze hoge suikerwaardes kan beter niet worden gevoerd aan paarden die gevoelig zijn voor suiker.

Conclusie
Concluderend kunnen we stellen dat veruit de meeste waardes van de 1.300 onderzochte ruwvoermonsters terechtkomen in ‘gemiddeld’ (categorie 3), maar we zien ook veel afwijkende waardes in zowel energie, eiwit als suiker waarbij de waardes zeer laag of juist heel hoog zijn. Op de vraag of dit goed is of niet, is helaas geen eenduidig antwoord. De waardes die je nastreeft, hangen namelijk helemaal af van de activiteit en behoeftes van het paard. Zo heeft een drachtige merrie bijvoorbeeld veel meer eiwit nodig dan een recreatiepaard en voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid is een ruwvoer met een suikerwaarde in categorie 4 of 5 reden om het rantsoen aan te passen of ander ruwvoer aan te schaffen.

Vaker ruwvoer analyseren

Voor de introductie van de Pavo Ruwvoer Quickscan werden slechts 250 ruwvoeranalyses uitgevoerd, dus dit is een vervijfvoudiging. Maar we zijn er nog lang niet, want van de 80.000 adressen waar paarden staan in Nederland laat momenteel nog maar 3% zijn ruwvoer testen. Dit is nog veel te weinig, omdat het grootste gedeelte van het rantsoen van een paard bestaat uit ruwvoer en daarom is het heel belangrijk om zeker te weten dat dit de juiste voedingswaarde biedt voor de behoefte van jouw paard of pony. 

Lees meer:
Ruwvoer analyseren
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina