Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Herfsttips: overgang naar stal


30-09-2020


De dagen worden korter en de herfst breekt aan, waardoor de paarden minder in de weide staan en meer op stal. Het gras bevat minder voedingswaarde en het gras groeit minder snel door koudere nachten. De stalperiode breekt binnenkort aan. Welke veranderingen zijn nodig? Bekijk de aandachtspunten voor de herfst.

Gras -> Ruwvoer
Zodra een paard niet of minder in de weide kan staan, moet de hoeveelheid gras vervangen worden door ander voer. De meest voorkomende vervanger is hooi of voordroogkuilgras. Hoe minder gras een paard krijgt, hoe meer hooi/kuilgras gevoerd moet worden. Geef minimaal 1 – 1,5 kg hoi/kuilgras per 100 kg lichaamsgewicht voor een optimale gezondheid van de spijsvertering. Een bijkomend voordeel van vezels in de winter is de warmte die het genereert. Tijdens de vertering van ruwvoer komt veel warmte vrij, die een paard kan gebruiken om zichzelf warm te houden.

Laat jouw paard langzaam wennen aan de overgang van weide naar stal.

Beweging
Als een paard minder weidegang krijgt, dan krijgt hij ook minder beweging. Een gebrek aan beweging is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van verteringsproblemen. Paarden die veel op stal staan hebben grotere kans op koliek. Door een paard voldoende beweging te geven wordt het spijsverteringsstelsel op gang gehouden en zullen klachten als stalbenen minder snel optreden.

Monitor Body Condition
Veel paarden, met name oudere paarden, verliezen tijdens de winter lichaamsgewicht. Houd de conditie nauwlettend in de gaten door regelmatig de Body Condition te controleren. Een dikke vacht kan de werkelijke toestand van het paard verbloemen.

Als jouw paard te dik is, stel dan een afvalrantsoen samen in combinatie met meer bewegen en als je paard te mager wordt, geef dan extra calorieën door voedingsrijker ruwvoer en voeg eventuele producten, zoals bietenpulp, olie of luzerne aan het rantsoen toe. Lees meer over magere paarden.

Water
Naarmate de temperatuur daalt, zal een paard minder water drinken en daarnaast bevat een stalrantsoen veel minder vocht dan een zomerrantsoen. Gras bestaat voor 85% uit water en hooi voor slechts 15%. Mede door te weinig drinken kan verstoppingskoliek ontstaan. Zorg ervoor dat jouw paard altijd toegang heeft tot vers water, ook tijdens vorstperioden. Probeer de temperatuur van water te reguleren, omdat paarden minder grote hoeveelheden drinken van erg koud water.

Gevaar esdoorn
In de herfst kunnen de zaden en bladeren van de esdoorn Atypische Myopathie veroorzaken. Deze spierziekte heeft bijna altijd een fatale afloop. Let daarom op dat rondom de weide of paddock geen esdoorns staan, waarvan bladeren en zaden door de paarden gegeten kunnen worden.

Gevaar eikels
Veel onrijpe eikels zijn gevaarlijk voor paarden, omdat deze de giftige stof, tannine of taninnezuur bevatten. Door deze giftige stof kunnen bloedvaten samen trekken, maar ook bloedstolling veroorzaken of eiwitten laten klonteren. Bij drachtige merries kan dit leiden tot abortus. Pas daarom op met eikenbomen naast de weide.
Lees meer over het gevaar van eikels 



 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina