Larissa Vermeulen

Larissa Vermeulen


Larissa is paraveterinair voedingspecialist. Paardenvoeding en biomechanica zijn 2 onderwerpen waar ze zich vanaf 2011 al mee bezig houdt en de ontwikkelingen op de voet volgt. “Kennis moet je niet voor jezelf houden” is haar motto en daarom deelt ze haar kennis en ondersteund ze paardeneigenaren op het gebied van voeding via haar bedrijf het Voedingscentrum voor Paarden.

5 voertips om maagzweren te voorkomen!



Helaas hebben veel paarden last van maagzweren. Bij de één zien we duidelijke symptomen en bij de ander merken we nagenoeg niets. Maagzweren zijn erg vervelend voor je paard en wij als eigenaar willen dit natuurlijk voorkomen!  Hierbij 5 voertips die je dagelijks toe kunt passen om de kans op maagzweren flink te verkleinen.

 

Tip 1. Geef je paard voldoende ruwvoer

Ondanks dat dit een regel is die we allemaal wel weten,  blijft het een belangrijk punt. Ruwvoer is essentieel voor de maag. Op ruwvoer moet veel gekauwd worden. Door het kauwen komt speeksel vrij die de zuurtegraad van het maagzuur verlaagd. REGEL: Minimaal 2 kg ruwvoer per 100kg lichaamsgewicht. 

 

Tip 2. Verdeel de ruwvoer over de dag

Het is belangrijk dat je paard vrijwel altijd de beschikking heeft over ruwvoer.  In de regel kunnen ze max 4 uur zonder ruwvoer maar de voorkeur ligt toch wel op maximaal 2 uur. Soms kan het best een uitdaging zijn om hieraan te voldoen. Zeker wanneer je op een pensionstal staat. Maar er zijn trucjes die je wellicht wel kunt toepassen:

Voeg ruwvoer toe aan het krachtvoer

Mag je bakjes klaar zetten voor het voer van je paard? Voeg hier dan ruwvoer toe in de vorm van bijvoorbeeld luzerne of grasmix.  Op deze manier zal hij langer bezig zijn met eten. Doordat hij meer kauwbewegingen maakt, komt er ook meer speeksel vrij wat de zuurtegraad in de maag verlaagd. Bonuspunten!

Gebruik slowfeeders

Eet je paard snel zijn ruwvoer op? Probeer dan eens een slowfeeder!  Ze zijn tegenwoordig in allerlei vormen en maten te verkrijgen. Door een flowfeeder in te zetten zal je paard langer bezig zijn met zijn portie ruwvoer. 

Stro is ook ruwvoer

Er wordt nog wel eens vergeten dat stro ook onder ruwvoer valt. Stro is geen type ruwvoer wat je kilo’s kunt voeren aan je paard per dag. Stro is namelijk slechter te verteren. Wanneer je paard stro heeft als bodembedekking, knabbelt hij al snel 1 tot 1,5 kilo per dag weg. Deze hoeveelheid kan je paard prima verdagen, zeker wanneer de rest van zijn rantsoen uit veel ander ruwvoer bestaat zoals hooi of voordroogkuil. Het knabbelen aan het stro kun je op deze manier ook positief zien. Eet hij meer dan 2 kilo per dag, probeer dan meer ruwvoer in een andere vorm te geven.

 

Tip 3: Eerst ruwvoer daarna pas krachtvoer 

Ook een regel die eigenlijk iedereen weet maar die nog te weinig wordt toegepast op stallen. Zoals eerder al genoemd, willen we dat ons paard goed en lang kauwt om zo genoeg speeksel aan te maken om de zuurtegraad te verlagen in de maag. Krachtvoer kunnen ze te snel eten waardoor er maar een geringe hoeveelheid speeksel vrij komt. Geef je paard dus eerst ruwvoer en daarna pas krachtvoer. Is dit niet mogelijk bij jou op stal? Probeer dan ruwvoer toe te voegen aan het krachtvoer zoals bij tip 2. 

 

Tip 4: Geef een portie ruwvoer voor het rijden

Dit is een tip die iedereen gemakkelijk kunt toepassen. Door een portie ruwvoer te geven voor het rijden zorg je er voor dat de zuurtegraad van het maagzuur daalt en blijft de “brei” die is ontstaan beter onderin de maag liggen. Hierdoor blijft het bovenste gedeelte van de maag beter beschermt.

 

Tip 5: Zorg voor een passend rantsoen 

Goede en vooral passende voeding is essentieel. De voedingstoffen verzorgen het lichaam van je paard. Komt je paard voedingsstoffen tekort? Dan is de kans op gevoeligheden en dus maagzweren groter. 

 

Pleisters helen geen wonden

Heel veel mensen kiezen snel voor een extra supplement of een speciaalvoeder voor de maag. Zo kun je denken aan voer dat o.a. weinig suiker en zetmeel bevat.  Dit kan heel nuttig zijn voor je paard maar het kan ook totaal niets doen. En dit ligt vaak niet eens aan het voer zelf maar aan het feit dat het niet passend is bij de voedingsbehoeften van je paard.  

Op het moment dat je een supplement of een speciaalvoeder koopt, maar de basis voedingsbehoeften van je paard zijn hier niet mee gedekt of zijn uit balans, dan zul je tegen bepaalde dingen aan blijven lopen en kan je paard dus alsnog last krijgen van maagzweren. 

Zorg dus voor een goede basis! En zeker op het moment dat je vermoed dat je paard maagzweren heeft!  Een volledige rantsoenanalyse kan een uitkomst bieden! Kijk voor meer informatie op www.voedingscentrumvoorpaarden.nl 

 

BELANGRIJK:  Twijfels? Schakel je dierenarts in!

Natuurlijk kan het zijn dat je paard als nog last krijgt van maagzweren door andere factoren dan enkel voeding. Heb je twijfels of je paard maagzweren heeft of wil je het uitsluiten? Bel dan je dierenarts. 






meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie