Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe kan ik een jong paard verantwoord voeren?


Door bezoeker van den berg op 14-04-2014

Ik heb een pony met EMS en hij staat daardoor op een gecombineerd menu van 5 kg hooi, Pavo Care4Life, Hippostar High Fiber Pellet, sojaschroot, lijnzaadolie en een handje basisbrok van Havens (en -soms beperkte- weidegang). Dat verloopt inmiddels prima en het heeft me erg bewust gemaakt van de invloed van de verschillende voedingsstoffen. Nu heb ik er een nieuw paard bij (3 jaar, 1.65, nog wat schraal, training 2-3 x per week 30 min longeren zonder bijzet) en vraag ik me af wat ik die het best kan geven gezien de toenemende kritische verhalen over reguliere brok/graanproducten. De energiearme vezelrijke brokken lijken toch vooral afgestemd op paarden die weinig arbeid verrichten en ik ben wel voornemens om met dit nieuwe paard lekker aan de slag te gaan (hij is nu 3, dus ik denk aan de lange termijn). Ik merkte bij mijn pony dat die aanvankelijk erg terugviel in energie, nu is dat met de extra fiber pellet en het handje basisbrok beter. Ik voer mijn nieuwe paard nu 9/10 kilo hooi (in fijnmazig hooinet), 1,5 kg basisbrok, 0,6 kg C4L, 200 gr sojaschroot en lijnzaadolie verdeeld over twee voerbeurten. Hij loopt ook dagelijks in de wei. Wat is nu wijsheid als het gaat om verantwoord voeren?




Antwoord:

Als je verantwoord wilt voeren dan is het belangrijkste dat je zoveel mogelijk vezelrijke voeding geeft, zoals hooi. En niet teveel krachtvoer, zoals brok en muesli. Tegenwoordig wordt er vaak teveel verschillende producten gevoerd en teveel zetmeelrijke producten zoals granen, brok, muesli etc.

Het voeren van granen is niet per definitie slecht voor ieder paard. Een teveel aan granen is echter wel ongezond, vooral als een paard weinig beweegt.

Je hebt gelijk dat een jong paard wel de juiste voedingsstoffen binnen moet krijgen om voldoende energie te hebben en spieren op te bouwen (eiwit). Daarom is het heel belangrijk dat het ruwvoer van de juiste kwaliteit is. Het rantsoen wat jouw paard momenteel krijgt is goed samengesteld. Voldoende ruwvoer en een beperkte hoeveelheid krachtvoer met daarnaast een eiwitbron (sojaschroot) en oliebron (lijnzaad).

Als jouw paard in een goede conditie is, dan is het niet nodig om het rantsoen te wijzigen. Mocht het paard te mager of te zwaar zijn dan kun je dit het beste bijsturen door middel van de kwaliteit van het ruwvoer. 

Lees meer:
Basistips voor het voeren van paarden
Groeiende paarden
EMS (Equine Metabolic Syndrome)
Granen, geschikt of ongeschikt als paardenvoer?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam