Bezoekersvraag

Kennisbank

Nerveuze paarden

Sommige paarden zijn van nature erg energiek en hebben veel temperament. Dit karakter of temperament is niet te veranderen, maar de juiste voeding kan er wel voor zorgen dat je paard handelbaar blijft. 

Ook zijn veel paarden in bepaalde seizoenen veel energieker, denk aan het voorjaar of net na de overgang naar stal in de winter. Daarnaast kunnen stresssituaties ook zorgen dat een paard erg druk en energiek wordt. 

Voer voor nerveuze paarden

1. Voer geen haver
Haver heeft een ‘heetmakend’ effect. De snelle energie uit haver kan bepaalde hormoonspiegels laten stijgen waar een paard druk van kan worden. Ga naar de zoekfunctie om een voer te vinden zonder haver.

2. Verlaag de hoeveelheid energie in het rantsoen
Je kunt de hoeveelheid energie in het rantsoen verlagen door te kiezen voor een krachtvoer met minder energie. Ga naar de zoekfunctie om een voer te vinden met een laag energiehalte. Of vervang het krachtvoer door een vitaminenkoek, mineraalvoer of compleet supplement.

3. Vetrijk rantsoen
Het voeren van plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) als energiebron zorgt over het algemeen voor minder temperament. Een olierijker krachtvoer (RV >6%) kan ook een kalmerend effect hebben. Een vetrijk rantsoen geeft wel energie, maar maakt niet heet.

4. Voldoende beweging
Een paard wat meer dan 20 uur per dag op stal staat zal zich gaan vervelen en kan zijn energie niet kwijt. Daardoor kan hij de box uitvliegen of druk zijn in het begin van de training. Probeer je paard zoveel mogelijk weidegang te geven, toegang tot een paddock of beweging in de stapmolen.

 

 


Lees meer:
Nieuws 03-09-2016: Tryptofaan minder kalmerend dan gedacht
Bezoekersvraag: niet schrikkerig, wel voldoende energie en conditie?
Bezoekersvraag: te mager en erg druk?
Bezoekersvraag: te heet met springen door spierpijn?
Bezoekersvraag: fries paard met teveel energie?
Bezoekersvraag: minder energiek met voldoende mineralen? 
Bezoekersvraag: vijfjarige merrie heet van voer zonder haver
Bezoekersvraag: wat kun je een nerveus paard het beste voeren?
Bezoekersvraag: mijn paard valt snel in en is stresserig
Bezoekersvraag: minder nerveus en niet dikker
Column: spoken op de weg
   
Bekijk het 100 s econden dierenarts filmpje van Abouthorses en de GD over stress