Bezoekersvraag

Kennisbank

Ruwvoermonster nemen

Het nemen van een monster ten behoeve van een ruwvoernanalyse dient nauwkeurig te gebeuren. Er moet namelijk een representatief monster genomen worden om een representatieve analyse voor de gehele partij ruwvoer te krijgen.

De methode voor monstername varieert per laboratorium. Dus vraag bij het laboratorium de exacte hoeveelheid en methode van monstername na.

Monstername voor BLGG AgroXpertus
Voor het nemen van een monster heb je een plastic monsternamezak nodig. Deze wordt meegeleverd, als u een ruwvoeranalyse aanvraagt.

1. Gebruik de plastic monsternamezak voor het verzamelen van het ruwvoermonster
2. Pluk met de hand willekeurig ruwvoer uit de hooiba(a)l(en) of de geopende kuilbaal waarvan u voert en vul de plastic monsterzak.
3. Indien u van meerdere partijen een monster wilt nemen, dient u van al deze partijen ruwvoer voer te plukken en te verzamelen in de monsterzak. Indien u gesealde balen opent dan loopt u het risico dat er broei (schimmelgroei) optreedt. Plak daarom altijd de gaten dicht met tape om broei te voorkomen van balen waar u op dat moment niet voert.
4. Vul de plastic monsterzak tot ongeveer 75%. Pers hierbij het ruwvoer in de zak samen zodat er zo weinig mogelijk lucht achterblijft.
5. Als de monsterzak voldoende is gevuld is, legt u een knoop in de zak zodat het monster luchtdicht afgesloten is.
6. Verstuur het monster met ingevuld orderformulier naar BLGG AgroXpertus.

Professionele monstername ten behoeve van ruwvoeranalyse
Voor het nemen van een ruwvoermonster is gespecialiseerde apparatuur beschikbaar, nl. een speciaal hooisteekapparaat. Met een hooisteekapparaat kun je een monster nemen uit het midden van de baal. Neem vanaf de korte kant van de baal een monster en doe dit in een schone emmer. Neem een monster van tenminste 20 willekeurig geselecteerde balen uit de partij hooi om een representatief monster te krijgen. Meng deze monsters en neem een monster van 500 gram, doe dit in een plastic zak met zo min mogelijk lucht. Als een hooi steekapparaat niet beschikbaar is, probeer dan met uw hand uit het midden van de baal een monster te nemen. Dit is echter minder betrouwbaar.

Monstername van grasmonster
Weidemonsters zijn relatief gemakkelijk te verzamelen en hiervoor is geen speciale apparatuur nodig. Met een schaar en een schone emmer kan een representatief monster genomen worden. Stel je een 'X' voor in het weiland en wandel deze X. Knip om de 10 stappen het gras af op graashoogte van een paard (ca. 2 cm).  Neem geen monster van gras waar duidelijk is geplast of gemest. Ook is het niet verstandig om een monster te nemen van planten die een paard niet zal eten, zoals distels of ander oneetbaar onkruid. Neem dus geen monster van gebieden van de weide waar een paard niet eet. Het is namelijk ideaal om vast te stellen wat het paard binnen krijgt. Meng de verzamelde hoeveelheid gras en gebruik ca. 500 gram als monster. Stop dit in een plastic zak en verwijder zoveel mogelijk lucht.

Lees meer:
Alles over ruwvoer analyseren