Bezoekersvraag

Kennisbank

Dressuur

Dressuurpaarden moeten langdurige prestaties op een hoog niveau kunnen leveren, voldoende energie hebben, maar ook onder controle blijven.

Voer voor dressuurpaarden

1. Uithoudingsvermogen - Langzame energie
Om te voorkomen dat een paard bij zijn tweede proef tekort komt dient hij voldoende energie en uithoudingsvermogen te hebben. Enerzijds is dit uiteraard afhankelijk van de training, maar de voeding speelt hierin ook een belangrijke rol. Een voeding met langzaam vrijkomende energie, bijvoorbeeld uit olie of gerst zorgt ervoor dat je paard gedurende langere tijd prestaties kan leveren(duurprestatie).

2. Beheersbaarheid
Dressuurpaarden zijn over het algemeen temperamentvol en snel nerveus. Een voer op basis van veel haver is daarom vaak minder geschikt voor deze paarden. Het omzetten van energie uit plantaardige olie in het paardenlichaam gaat heel langzam, waardoor je paard niet snel heet wordt. Dit in tegenstelling tot suiker dat een zeer snelle energiebron is voor explosieve arbeid, bijvoorbeeld springen.

3. Glanzende vacht
Lijnzaad(olie) zorgt voor een gezonde en glanzende vacht. Veel voeders bevatten lijnzaad, waardoor de toevoeging hiervan aan het rantsoen niet altijd nodig is. Voor een glanzende vacht kun je ook 20 ml zonnebloemolie door het voer mengen. Zonnebloemolie heeft vrijwel hetzelfde effect als lijnzaadolie, maar is een stuk goedkoper. Het extra voordeel van lijnzaad(olie) boven zonnebloemolie zijn de omega 3 vetzuren die de balans omega 3/6 vetzuren verbetert.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Hoeveel krachtvoer nodig voor dressuur/recreatie?

Voorbeelden van producten die (volgens producent) speciaal geschikt zijn voor dressuurpaarden.