Bezoekersvraag

Kennisbank

Allergie (gevoelige) paarden

Net als bij mensen, komen voedselallergieën bij paarden steeds vaker voor. Het is onduidelijk hoeveel paarden last heeft van een voedselallergie. Dit komt doordat dieren vaak verkeerd gediagnosticeerd worden of de voedselreactie wordt opgemerkt en gecorrigeerd, voordat het gemeld wordt aan een dierenarts. Verschillende voedingsmiddelen of ingrediënten kunnen voedselallergieën veroorzaken. Er is niet een bepaald voedingsmiddel dat een allergie in ieder paard veroorzaakt. Voedermiddelen die worden gemeld als oorzaak van voedselallergien zijn o.a. luzerne, tarwe, haver, krachtvoeders en zemelen. Bij een voedselallergie is het belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald en de betreffende stof wordt vermeden in het rantsoen. Dit kan een zeer moeizaam proces zijn, maar is wel noodzakelijk.

Hoe uit een voedselallergie zich en bij welke paarden?
Een voedselallergie kan zich op diverse manieren uiten, meestal door spijsverteringsproblemen of een huidreactie. Een huidreactie kan variëren van bulten zonder jeuk tot reacties met ernstige jeuk.

Een dierenarts zal eerst andere huidaandoeningen uitsluiten voordat een nauwkeurige diagnose gesteld kan worden. Bijvoorbeeld mijten, schimmelinfecties, ontsteking van de haarzakjes en bacteriële infecties, insectenallergie, contact allergie en overgevoeligheid voor pollen zijn problemen die verward kunnen worden met een voedselallergie.

Voedselallergie treedt meestal op bij paarden tussen 1 en 10 jaar oud, maar kan ook voorkomen bij andere leeftijden.

Overwegingen bij een voedselallergie
Raadpleeg bij een voedselallergie altijd een dierenarts. Hij/zij kan een voedselallergie onderzoek doen en een diagnose stellen. De dierenarts zal o.a. de volgende informatie nodig hebben:

  • Wat heeft het paard gegeten: recente veranderingen in de voeding, variantie van voeding en supplementen gedurende het jaar.
  • Insectenbestrijding
  • Ontworming
  • Behandeling met iets anders, met name iets op de huid.

Daarbij is het belangrijk om veranderingen in de omgeving te overwegen en de seizoensgebondenheid. Bijvoorbeeld, komen de klachten ieder jaar rond dezelfde tijd in de zomer terug?

De boosdoener opsporen
De oorzaak van een voedselallergie achterhalen is heel moeilijk. Er is weinig onderzoek gedaan naar voedselallergieën bij paarden en het uitvoeren van allergeen – en serum testen zijn niet altijd betrouwbaar. Een dieet met zo min mogelijk verschillende voedingsstoffen en ingrediënten kan helpen om de oorzaak te achterhalen.

Het geven van alle supplementen en aanvullende krachtvoeders moet worden gestaakt. Het paard mag uitsluitend hooi krijgen van een ander gras dan het paard gewend is. Bijvoorbeeld luzerne of timothee. Daarbij mag een brokje met één ingrediënt gegeven worden. Dit moet ca. 8 – 12 weken volgehouden worden om maximale verbetering te zien. Als het paard voedselallergisch is dan zal meestal binnen 4 – 6 weken verbetering zichtbaar zijn.

Als verbetering zichtbaar is, dan kan het paard worden uitgedaagd met de voeding uit het “oude” rantsoen. Een nieuw product kan elke week geïntroduceerd worden. Hierdoor kun je ontdekken waar het paard op reageert. Zodra de boosdoener is geïdentificeerd dient dit voedermiddel vermeden te worden.

 

 


Lees meer:
Bezoekersvraag: Allergisch voor tarwe, haver en maïs?