Bezoekersvraag

Kennisbank

Staart/maneneczeem

De oorzaak van deze allergie heeft te maken met erfelijke aanleg, verminderde afweer en een toename van het aantal Culicoïde mugjes.

De beste behandeling is om zoveel mogelijk het contact met de Culicoïde mugjes te vermijden. Door je paard in te pakken met een speciale eczeemdeken bescherm je je paard tegen de mugjes. Deze eczeemdeken biedt de meeste paarden voldoende bescherming. Verder is het gebruik van anti-jeuk middelen en vliegwerende middelen aan te raden. Voor meer informatie over smeersels en eczeemdekens: www.zomereczeem.info.

Voer voor paarden met zomereczeem
Voeding kan zomereczeem niet direct bestrijden. Met de juiste voeding kun je het probleem wellicht verminderen, of tenminste niet verergeren.

1. Niet teveel krachtvoer
Het is belangrijk om je paard niet te belasten met teveel krachtvoer, omdat het lichaam bij een allergische reactie al belast is. Kies een voerproduct met een laag eiwitgehalte(RE < 11%) en een laag zetmeelgehalte(< 25%). Er zijn diverse krachtvoeders op de markt verkrijgbaar, waarvan wordt beweerd dat ze de oplossing zijn bij zomereczeem. Er is echter nog geen bewezen product, waarbij zomereczeem gegarandeerd verholpen wordt.

2. Wel of geen melasse
Heel veel krachtvoeders bevatten melasse. Variërend van 2 - 7%. Melasse is niet per definitie ongezond en slecht voor paarden. Melasse bestaat voor ca. 50% uit suiker en daarom erg zoet. Melasse kan het suikergehalte in het krachtvoer verhogen, maar granen bevatten van nature ook suikers net als gras, kuilgras en wortelen. In kuilgras kan het suikergehalte variëren van 5 - 20%, hiervan wordt gemiddeld 7,5 - 12 kg per dag gevoerd. Hoeveel invloed heeft dat kleine percentage melasse dan in die enkele kg's krachtvoer? Toch zorgt melasse weer voor extra suikers in het rantsoen en wordt door veel mensen als ballaststof gezien. Daarom wordt bij zomereczeem vaak de voorkeur gegeven aan voeding zonder melasse. Zoek voer zonder melasse. Uiteraard is de beste oplossing om het suikergehalte in het volledige rantsoen in de gaten te houden.

3. Verbeter de weerstand
Vitamine E en Vitamine C helpen afvalstoffen uit het lichaam af te voeren en mineralen zoals koper, mangaan en zink zijn belangrijk voor een gezonde huid/vacht.

4. Omega 3 vetzuren en lijnzaad
Uit onderzoek blijkt dat een aanvulling van omega 3 vetzuren in het rantsoen een ontstekingsremmend effect kan hebben, waardoor de jeuk en allergie kan verminderen. Lijnzaad bevat veel omega 3 vetzuren. Lees meer over dit onderzoek 
 

 

 

Lees meer:
Bezoekersvraag: Extra energie voor pony met zomereczeem?
Onderzoek: Omega 3 vetzuren en lijnzaad bij zomereczeem
Bezoekersvraag: Hooi of kuilgras bij staart- en maneneczeem
Bezoekersvraag: Slobber voor eczeempaard die gevoelig is voor koliek
Nieuws: Supplement positief effect op staart- maneneczeem
Onderzoek: GD: Insulineresistentie bij overmatige conditie