Bezoekersvraag

Kennisbank

Zweten: is een zoutblok voldoende?

Sportpaarden verliezen zouten wanneer ze zweten, deze kunnen deels worden aangevuld door een supplement en een zoutblok. Dat het belangrijk is om dit verlies aan zouten bij paarden die intensief getraind worden aan te vullen is bekend, maar hoe zit het met de elektrolyten voor paarden die lichte tot matige arbeid verrichten? Kunnen deze verliezen aangevuld worden met een zoutblok?

Alle paarden hebben behoefte aan zout, ongeacht leeftijd of de trainingsintensiteit. De meeste rantsoenen bevatten te weinig zout, waardoor extra zout voor ieder paard gewenst is. Bij extreme hitte of een hoge luchtvochtigheid in combinatie met warm weer kunnen paarden zeer snel zweten, ook wanneer ze niet werken. Op hete zomerse dagen is het aanbieden van elektrolyten door middel van een supplement aan te raden.

Lichte arbeid
Paarden die weinig zweten of geen intensieve arbeid verrichten, hebben in principe geen aanvullend elektrolyten supplement nodig. Het ruwvoer bevat een kleine hoeveelheid zout en wanneer dat aangevuld wordt door een zoutblok, voldoet die hoeveelheid prima aan de zoutbehoefte voor een paard  die lichte arbeid verricht. Ruwvoer bevat meestal een relatief hoog gehalte aan kalium en een zoutblok voegt natrium en chloride toe. Die drie mineralen, kalium, natrium en chloride, worden beschouwd als de drie meest essentiële elektrolyten.

Matige arbeid
Voor paarden die regelmatig zweten tijdens de training, maar niet dagelijks, is het soms lastig te bepalen of een elektrolyten supplement nodig is. Toch is het dagelijks voeren van elektrolyten ook voor deze paarden dan aan te raden. Hierdoor komt jouw paard in ieder geval niets tekort  en hoef je hier niet elke dag over na te denken. , De meeste elektrolyten supplementen zijn bedoelt voor dagelijks gebruik, dus dagelijks gebruik kan geen kwaad. Elektrolyten alleen voeren op dagen dat het paard zweet is ook een mogelijkheid en dit bespaard geld, maar dit is wel meer arbeidsintensief voor de eigenaar.

Zware arbeid
Paarden die dagelijks zweten hebben profijt bij een goed samengesteld elektrolyten supplement, die voornamelijk bestaat uit mineralen en weinig suiker. Een dergelijk supplement kan aan deze paarden het hele jaar door gegeven worden, ongeacht het seizoen of de temperatuur, zolang ze regelmatig zweten.

Wil je weten of jouw paard lichte, matige of zware arbeid verricht? Lees hier meer over het bepalen van de trainingsintensiteit.

Alle paarden moeten dus de mogelijkheid hebben om zout op te nemen, zowel jong als oud en voor elke trainingsintensiteit. Voor paarden die zwaar getraind worden en veel zweten, is een aanvullend elektrolyten supplement geen overbodige luxe.

Lees meer:
Verliezen tijdens zweten
Bezoekersvraag: Overmatig zweten oplossen met elektrolyten?
Fabels en feiten: De toegevoegde waarde van een zoutblok