Bezoekersvraag

Kennisbank

Mest eten

Mest eten komt regelmatig voor bij veulens. Zij eten de verse mest van de merrie. Dit is een onsmakelijk gezicht, maar heeft een functie. Veulens ontwikkelen hiermee een gezonde bacterieflora in de blinde en dikke darm. Als een veulen mest eet is dit geen reden voor het ondernemen van actie.

Als volwassen paarden mest eten, dan moet er kritisch naar het rantsoen en gedrag gekeken worden om een oplossing te vinden.

Voer voor paarden die mest eten

1. Voorkom verveling en zorg voor buikvulling
Vezelrijke voeding is voor een paard heel belangrijk. Voor zowel de spijsvertering als het voorkomen van verveling. Geef daarom zoveel mogelijk ruwvoer van goede kwaliteit.

2. Extra Vitamine B en K
Het eten van mest kan duiden op een tekort aan vitaminen of mineralen die in de mest voorkomen. De B-vitaminen en Vitamine K worden aangemaakt in de blinde en dikke darm van het paard. Als een paard deze niet voldoende benut komen deze in de mest terecht. Door het eten van mest wordt dan toch B- vitaminen en Vitamine K opgenomen. Extra B-vitaminen en Vitamine K zou het mest eten kunnen stoppen. Extra ruwvoer/vezels kan de aanmaak van deze vitaminen in de blinde en dikke darm ook verhogen.

3. Extra mineralen
Mest eten kan ook een mineralentekort betekenen. Dit kun je aanvullen door een voer te kiezen met een hoog gehalte aan vitaminen/mineralen. Ga naar de zoekfunctie. Of geef een liksteen met mineralen. Zeewier lijkt in bepaalde situaties ook een uitkomst te kunnen bieden.    

Als bovenstaande aandachtspunten zijn nagelopen en het paard blijft toch mest eten, kan dit ook een gewoonte zijn.  

Meer informatie:
Zand eten