Bezoekersvraag

Kennisbank

Endurance

Voer voor endurancepaarden

1. Langzame energie
Door  krachtvoer te kiezen met een hoog aandeel aan plantaardige olie, geef je jouw paard langdurige energie. Plantaardige olie wordt in het lichaam langzaam tot beschikbare energie afgebroken, hierdoor kan je paard langdurig presteren. 

2. Veel energie
Een endurance paard verbruikt enorm veel energie. Het is algemeen bekend dat endurance-paarden daarom een hogere behoefte hebben aan vet  als energiebron. Vet bevat 3x zoveel energie als koolhydraten. Endurancepaarden kunnen niet voldoende energie halen uit uitsluitend ruwvoer en koolhydraten. Kies een vetrijk krachtvoer (minimaal 3% RV) met een minimale VEP waarden van 900 VEP. Het krachtvoer aanvullen met plantaardige olie is ook mogelijk. Laat je paard langzaam wennen aan een vetrijk rantsoen en bouw dit langzaam op.

3. Verzorging tijdens en na de wedstrijd
Endurance paarden die moeten presteren onder gemiddelde zomerse omstandigheden verliezen ca. 10 liter vocht per uur. De behoefte aan water, koolhydraten en electrolyten stijgt tijdens en na de wedstrijd. Een handige manier om water en koolhydraten aan te vullen is tijdens de westrijd slobber te geven in verhouding water: slobber 2:1 of 3:1. Slobber bevat tevens zemelen die de darmwerking stimuleert. Direct na de wedstrijd dient het paard ook weer voer te krijgen om de verliezen aan voedingsstoffen, mineralen en electrolyten aan te vullen. Electrolyten komen voor in diverse slobbers en zijn ook als supplement verkrijgbaar.


Voorbeelden van producten die (volgens producent) speciaal geschikt zijn voor endurancepaarden

Lees meer:
Bezoekersvraag: Moeilijk op gewicht en starten met endurance
Nieuws 12-04-2011: Meer maagzweren bij endurancepaarden in het wedstrijdseizoen