Bezoekersvraag

Kennisbank

De keuze van een hoefsupplement

In elke paardenwinkel waar je op zoek gaat naar een supplement die de hoefkwaliteit verbetert kom je uit voor een rek met erg veel verschillende potjes. Alle soorten beloven wonderen te verrichten, maar hoe selecteer je nou het supplement wat het beste bij jouw paard zal werken? Nog belangrijker, is een hoefsupplement wel echt nodig?

Het gehele rantsoen

Als de hoeven van je paard slecht worden en je overweegt een hoefsupplement te gaan gebruiken, is het belangrijk eerst een stapje terug te doen en het gehele rantsoen van je paard te bekijken. Een slechte hoefkwaliteit kan het gevolg zijn van een tekort in het rantsoen, in dit geval is een hoefsupplement geen goede oplossing. Het zal ongetwijfeld iets helpen, maar het probleem is hiermee niet opgelost.

Tekorten in het rantsoen
Vaak zien we wanneer een paard slechte hoeven heeft een laag vitamine E niveau, een tekort aan omega-3 vetzuren en een onjuiste calcium/fosfor verhouding. In plaats van deze paarden een hoef-supplement te geven, zullen deze paarden waarschijnlijk meer profijt hebben van een verandering in het rantsoen om het beter in evenwicht te brengen. Het is dus wijs om eerst na te gaan wat je paard nodig heeft aan voedingsstoffen en vervolgens te (laten) berekenen wat hij uit zijn rantsoen kan halen. Lees hier welke voedingsstoffen bijdragen aan de hoefkwaliteit.

Oorzaak van tekorten
Het probleem wat vaak voorkomt is dat paardeneigenaren krachtvoer voeren, maar in veel kleinere hoeveelheden dan de fabrikant aanraadt. Vervolgens wordt er een supplement aan toegevoegd omdat er een probleem ontstaat, zoals bijvoorbeeld slechte hoeven. Het voeren van minder dan de aanbevolen hoeveelheid krachtvoer kan leiden tot verschillende tekorten in het paard. Dit kan onder andere leiden tot een slechte hoefkwaliteit. Door het rantsoen te analyseren en aan te passen kunnen alle tekorten aangevuld worden en zijn alle problemen waarschijnlijk heel snel verholpen. Een bijkomend voordeel is dan ook dat het niet nodig is om verschillende supplementen en soorten voer te voeren, maar dat je het gewoon bij één, hooguit twee, soorten voer kan houden.

Hoefsupplementen
Het is absoluut niet zo dat hoefsupplementen niet goed zijn om te voeren. Sommige paarden hebben een hoge hoeveelheid voedingsstoffen nodig om de hoefkwaliteit goed te houden, deze voedingsstoffen kunnen dan goed verstrekt worden door een hoefsupplement. Er zijn natuurlijk ook paarden die genetisch slechte hoeven hebben. Voor deze paarden wil soms zelfs het beste supplement geen verbetering geven. Als je het rantsoen hebt nagekeken en het blijkt dat voedingsstoffen voldoende in het rantsoen zitten, weet je in ieder geval zeker dat het niet veroorzaakt wordt door tekorten.

Kijk bij een mindere kwaliteit van de hoeven dus altijd eerst naar het gehele rantsoen, voordat je een supplement gaat toevoegen. Sommige paarden zullen extra toevoegingen nodig hebben, ondanks dat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgen en geen tekorten hebben. Voor deze paarden kan gerust gekeken worden naar een toevoeging in de vorm van een supplement.

Lees meer:
Zin en onzin van biotine
Zin en onzin van vitamine/mineralenvoeders
Verstandig gebruik van supplementen