Bezoekersvraag

Kennisbank

Leverziekte

De lever speelt een cruciale rol bij verteringsprocessen en een belangrijke rol bij het behoud van de bloedspiegels van nutriënten tussen de voedingen. De lever kan functioneren met slechts twee derde van de normale massa, maar als de hele lever beschadigd is kan dit levensbedreigend zijn. Leverziekte bij volwassen paarden wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan giftige planten, toxinen in het paardenvoer, infectie of galstenen. Door middel van biopsie kan de oorzaak van een leverziekte worden vastgesteld en een prognose. Paarden met een leveraandoening hebben baat bij een aangepast rantsoen. Het rantsoen voor een paard met een leveraandoening is gericht op het beperken van eiwit, de hoeveelheid ammoniak en toxinen die het zenuwstelsel aantasten.  

De lever is ongeveer 1% van het lichaamsgewicht van een volwassen paard. De lever is bij een paard van groot belang, omdat een paard geen galblaas heeft. Hierdoor gaat gal direct vanuit de lever naar de twaalfvingerige darm. Paarden zijn continue grazers en gal wordt voortdurend uitgescheiden, in tegenstelling tot mensen en andere dieren met galblaas die gal opslaan wanneer een maaltijd wordt genuttigd.

Symptomen
Klinische tekenen van een leveraandoening kunnen vaag zijn. Paarden kunnen koorts (>38.6 ° C)  hebben, geelzucht , koliek of abnormaal gedrag. Als bloed eiwitconcentratie laag zijn, kan er vochtophoping ontstaan in de benen, onderkant borst of buikholte. Sommige paarden met leverziekte lijken ernstige zonnebrand te hebben door witte vlekken op het lichaam.

Maatregelen bij leverziekte
Het voedingsmanagement bij leverziekte is gericht op beperking van eiwitten en de hoeveelheid ammoniak en andere darm afgeleide toxinen die het zenuwstelsel aantasten .

1. Laag eiwit
Het eiwitgehalte in het rantsoen moet zoveel mogelijk worden beperkt. Weinig eiwit in het rantsoen zal leiden tot minder ammoniak productie in de darmen. Oudere volwassen paarden die lichte arbeid verrichten hebben slechts 8% eiwit in het rantsoen nodig. Deze behoefte kan gemakkelijk worden vervult met een goede kwaliteit gras of hooi. Peulvruchten zoals luzerne en klaver, die over het algemeen rijk zijn aan eiwitten, moeten worden vermeden.

2. Weinig vet
Het is raadzaam om paarden met leverziekte geen vetrijke rantsoenen te geven, in verband met vetafzetting in de lever, waardoor de leverfunctie verder wordt verminderd.

3. Kleine porties
Verdeling van het rantsoen in verschillende kleine maaltijden zal voorkomen dat grote hoeveelheden ammoniak de darmen verlaten en vermindert de belasting van ammoniak die de lever moet ontgiften .

4. Vertakte aminozuren
Vertakte aminozuren zoals leucine, isoleucine and valine zijn gunstig voor paarden met een leverziekte. Bietenpulp, maïs, sorghum en tarwezemelen hebben allemaal een gunstige vertakte aromatische aminozuur verhouding en worden aanbevolen als meerderheid van de voeding voor paarden met een leveraandoening.

5. Azijn
Hoewel de werkzaamheid twijfelachtig is, kan tweemaal per dag twee kopjes azijn worden toegevoegd aan het rantsoen om de darm te zuren en ammoniak te verminderen.

6. Vitaminen en mineralen aanvullen
Foliumzuur, vitamine B, vitamine C en vooral vet oplosbare vitaminen( A, D en K) dienen in het rantsoen aangevuld te worden, omdat de lever niet in staat is om deze zelf aan te maken.

Leverziekte is een ernstige ziekte bij paarden en kan fataal aflopen. De lever heeft een enorm vermogen om te herstellen. Met een juiste medicatie en rantsoen kunnen paarden voldoende leverfunctie behouden.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Hoeveel eiwit voor drachtige merrie met slechte leverwaarden?
Bezoekersvraag: Magere hengst met leverschade?
Bezoekersvraag: Hoeveel voordroogkuil voor Haflinger met leverschade?