Bezoekersvraag

Kennisbank

Verpakkingen ruwvoer

Ruwvoer is verkrijgbaar in diverse vormen. Bijvoorbeeld vierkante – en ronde balen, gehakseld en in brokjes. Wat is het verschil en wat kun je het beste kiezen?

Kleine baaltjes
De meeste voorkomende vorm van hooi zijn de kleine baaltjes. Het gewicht van deze baaltjes is 20 – 30 kg. Deze kleine baaltjes zijn zeer handzaam en gemakkelijk te transporteren, voeren en opslaan. De kleine baaltjes bestaan uit plakken(ca. 1,5 – 2 kg) die je gemakkelijk kunt doseren en voeren

Grote ronde balen
Door het gewicht tussen de 400 – 600 kg zijn de grote rond balen moeilijker te hanteren. Ronde balen hebben een verhoogd risico op bederf, door de schimmel die kan ontstaan als de baal niet goed geoogst wordt. Vocht tijdens het persen is niet gewenst. Het vochtgehalte van het gras mag niet hoger dan 20% zijn om schimmelvorming te voorkomen. In een studie aan de Universiteit van Minnesota onderzoekers vonden onderzoekers dat bij ronde balen ca. 50% verloren gaat in de bodembedekking als deze in één keer in de paddock of loopstal wordt gezet. Door het gebruik van een slowfeeder kan deze verspilling worden gereduceerd tot 5%. 

Grote vierkante balen
Grote vierkante balen kunnen een gewicht hebben tot 2200 kilo die uitsluitend door landbouwmachines vervoerd kunnen worden. Deze balen vereisen ook een grote opslag. Ook vierkante balen hebben net als ronde balen verhoogd risico op bederf als ze niet goed droog zijn. De vierkante balen bestaan ook uit plakken die gemakkelijker gevoerd kunnen worden.

Voordroog(hooi) in plastic
Kuilgras wordt gefermenteerd zonder zuurstof. Als het plastic kapot gaat, dan zijn deze balen gevoeliger voor schimmel. Echter, als kuilgras goed geproduceerd, opgeslagen en geconserveerd wordt dan is gebleken dat kuilgrasminder allergenen, zoals pollen en schimmelsporen bevat.

Cubes en brokjes
Grasbrok wordt gevormd door gras te malen en samen te persen. Cubes en brokjes kunnen voordelig zijn omdat het minder verlies geeft, minder opslag benodigd en weinig stof bevat. Echter heeft onderzoek uitgewezen dat paarden de neiging hebben om in dezelfde tijd meer cubes en brokjes te eten dan een hoeveelheid hooi. Hierdoor kan sneller verveling ontstaan en tevens heeft het een minder positieve invloed op het maagdarmkanaal, omdat het niet grof en langstengelig is. De brok valt in de maag uit elkaar. Tevens zijn cubes en brokjes duurder per kg dan balen hooi.

Gehakseld
Hooi/gras kan worden gehakseld tot een lengte van ca. een centimeter. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen verschil is tussen de dagelijkse opname van langstengelig of gehakseld hooi. Het aantal kauwbewegingen is uiteraard wel lager bij gehakseld hooi dan bij langstengelig hooi. Gehakseld hooi  is ideaal voor oudere paarden of paarden met een slecht gebit. Gehakseld hooi kan sneller stoffig worden, dus overweeg om het vooraf te weken in water om de stofconcentratie te verminderen. In Nederland is gehakseld ruwvoer meestal kunstmatig gedroogd bij hoge temperatuur, waardoor het niet stoffig is.

Lees meer:
Verschil tussen hooi en kuilgras