Bezoekersvraag

Kennisbank

Maisolie voor paarden

In veel rantsoenen van paarden zie je maïsolie voorbij komen.  Zoals de meeste soorten olie zorgt maïsolie voor een glimmende vacht en extra langzame energie die je paard wat voller kan maken. Maïsolie heeft voor- en nadelen, onderzoek heeft nog meer feiten over maïsolie voor paarden aan het licht gebracht. Zo blijkt het gunstig voor paarden die gevoelig zijn voor stof en vermindert het de kans op maagzweren.

Extra energie

Omdat het puur vet is, werd maïsolie tot een aantal jaar terug vooral gebruikt om het energiegehalte in het rantsoen van het paard omhoog te brengen. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige toevoeging van olie aan het rantsoen inderdaad een positief effect heeft op het glycogeen in het bloed, wat gunstig is voor duursporten. Maïsolie is zeer goed verteerbaar; het paard kan het volledig omzetten in energie wanneer het lichaam aan de olie gewend is, zonder afvalstoffen over te houden. Het voeren van maïsolie als energiebron is ook erg waardevol in de warmere maanden. Bij het omzetten van maïsolie in bruikbare energie komt minder warmte vrij dan bij de vertering van andere energiebronnen.

Maisolie als bron van extra energie heeft ook nadelen. Met intensieve en korte trainingen resulteerde het regelmatig voeren van maïsolie echter in een verhoogde melkzuurproductie en een hogere hartslag.

Glanzende vacht, gezonde hoeven en minder kans op maagzweren
Uit onderzoek is ook gebleken dat paarden van maïsolie meer gaan glanzen, makkelijker hun wintervacht verliezen en de hoefkwaliteit verbeterd. Daarnaast resulteert het dagelijks toevoegen van een kleine hoeveelheid maïsolie aan het rantsoen, ongeveer drie eetlepels, in een verminderde kans op maagzweren. Dit maakt het dus ook een goedkope manier om de gezondheid van de maag te ondersteunen.

Smakelijk en stofbinder

Daarnaast is het voor paarden de meest smakelijke plantaardige olie, het is een beetje zoet, wat paarden erg lekker vinden. Maïsolie trekt losse deeltjes aan en verminderd de hoeveelheid stof in voeding hierdoor. Het is dan ook zeer gunstig voor paarden met problemen aan de luchtwegen of gevoeligheid voor stof.

Verhouding omega 3 en – 6 vetzuren

Ondanks alle voordelen is de populariteit van maïsolie afgenomen. De voornaamste reden hiervoor is het hoge omega-6 en lage omega-3 gehalte (50:1). Deze verhouding is niet gunstig voor een paard. De meeste paarden halen tegenwoordig voldoende omega-6 vetzuren uit hun voeding; granen die verwerkt zijn in muesli’s en brokken zijn rijk aan dit vetzuur. Omega-3 daarentegen moet uit vers gras gehaald worden, dit krijgen paarden tegenwoordig, zeker in de winter, niet zo veel meer. Het is belangrijk dat de verhouding tussen omega-3 en omega-6 in balans blijft. Door de huidige manier van voeren is dit niet het geval, wat in verband gebracht kan worden met ontstekingen, een slechte vacht, verminderde weerstand en verminderde vruchtbaarheid.

Niet teveel maïsolie
Het rantsoen van een paard mag maximaal 15% plantaardig olie bevatten. Als grote hoeveelheden olie te snel worden ingenomen, krijgen paarden een opgeblazen gevoel, overmatige gasproductie, afname van de eetlust en dunne mest. Dit is ook de reden dat het voeren van olie langzaam opgebouwd moet worden.

Veel van de voordelen van maïsolie zijn vergelijkbaar met andere plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie of sojaolie, maar deze hebben wél een betere verhouding tussen omega-3 en omega-6. Maïsolie is dus niet per definitie slecht voor paarden. Als je paard gevoelig is voor maagzweren of stof kan het toevoegen van maïsolie aan het dieet een uitkomst zijn.

Lees meer:
Visolie voor paarden
Fabel: Plantaardige olie hetzelfde als lijnzaadolie
Vetrijk rantsoen