Bezoekersvraag

Kennisbank

Biologisch paardenvoer

Ook voor paarden zijn inmiddels biologische voeders verkrijgbaar. Wat is het verschil met gangbaar en wat is het voordeel voor je paard en voor jezelf?

Steeds meer mensen gaan biologisch eten en ook als paardenhouder heeft u ondertussen deze keuzemogelijkheid.

Waarom voor biologisch kiezen?
Mensen kiezen Bio. vanwege de smaak, een beetje sterrenkok kookt overwegend met biologische producten. Voor Bio. te kiezen bij de paarden is  vaak nog gebaseerd op het herstel bij gezondheidsproblemen. Maar hier komt langzaam verandering in, men erkent ook steeds meer de preventieve waarde van biologisch voedsel om problemen te voorkomen.
  
Biologisch lijkt ook beter passend bij het wezen van het paard, meer aan te sluiten bij zijn basale behoeften. Biologisch voedsel vertoont simpel gezegd meer overeenkomsten met de kwaliteiten voedsel wat deze dieren in het wild zouden eten.

Het paard is evolutionair gezien niet meegegroeid met onze moderne kijk op voeding. Basic voeding die het dier zelf moet verteren is wat dit wezen nodig heeft voor goede gezondheid en deze duurzaam te behouden. Basic betekent basis en begint reeds in de bodem waar de planten op groeien en hoe de boer daarmee omgaat.

Wat is het verschil?
Veel mensen denken dat het enige verschil tussen bio. en gangbaar is dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of/en kunstmest gebruikt worden bij de biologische landbouw. Dit klopt ook, maar er zijn meer verschillen.

Zo mogen er bijvoorbeeld geen genetisch gemodificeerde producten in voeding zitten die EKO/Bio. gecertificeerd is. Daarnaast blijken ook eiwitten beter afgerijpt/ontwikkeld te zijn en worden hogere en meer uitgebalanceerde mineralen en metalen complexen in Bio. producten gevonden. Ook op het gebied van natuurlijke vitaminen/anti-oxidanten en andere essentiële voedingstoffen scoort biologisch gemiddeld beter.

Je kunt dus stellen dat door het NIET opjagen van planten deze ‘beter’ (lees: normaal) kunnen afrijpen. De planten kunnen zich dus volledig ontwikkelen en bevatten daarmee een breed spectrum aan essentiële voedingstoffen die de basis zijn voor goede gezondheid.
 
Eko certificering
De term EKO staat voor het keurmerk van biologische producten, de SKAL is hierbij de controlerende instantie. Eko en biologisch zijn wettelijk beschermde benamingen. Alleen bij voeding die van gecontroleerde biologische teelt afkomstig is mogen deze termen op de verpakking staan. In Duitsland gebruikt men de term ÖKO,  wereldwijd gebruikt men “organic” voor biologische producten. Link naar certificeringen.

Wat zijn de voordelen?
Biologische voeding is vooral een schone voeding die gegarandeerd vrij is van ongewenste ballaststoffen en genetisch gemanipuleerde gewassen/GMO’s. Daarnaast is deze voeding, van nature, rijk aan goed ontwikkelde en uitgebalanceerde voedingstoffen waardoor er uiteindelijk zuiniger mee gevoerd kan worden.

Organisch gebonden voedingstoffen/elementen blijken ook beter te worden opgenomen dan toegevoegde losse elementen. Bij een overmaat aan bepaalde elementen worden biologisch gebonden elementen ook makkelijker afgevoerd en vormen dus geen belasting voor het lichaam.

Door het 'normaal' kunnen afrijpen van de planten hebben deze ook de etherische oliën/geurstoffen kunnen ontwikkelen die de smakelijkheid bevorderen en tevens waardevolle voedingstoffen zijn. Wetenschappelijk bio-fotonen onderzoek toont aan dat biologische geteelde planten vitaler zijn, deze vitaliteit dragen zij over op wie deze planten consumeert.

Positieve gevolgen voor het paard/mens en milieu
De biologische boer werkt samen met de natuur en weet dat zijn bodem en gewas kwaliteit / vitaliteit van het grootste belang zijn voor duurzame productie. Hij zal dit bodemmilieu zo min mogelijk willen verstoren en veroorzaakt daarmee ook geen negatieve effecten voor het milieu.
Biologisch boeren draagt dus bij aan het herstel van onze, vaak overbelaste, landbouwgronden en de natuur daar omheen.

Door biologische producten aan onze paarden te voeren stimuleren wij deze ontwikkeling. Met als beloning een win-win situatie van vitale voeding, en gezonde paarden.

Op wetenschappelijk niveau is er o.a. op het gebied van biofotonen onderzoek aangetoont dat biologisch voedsel overwegend een hogere vitaliteit bezit. In combinatie met chemische analyses van eiwitten en vitaminen geeft dit onderzoek aan dat een hogere vitaliteit duidelijk in relatie staat met een normaal verloop van het groeiproces van een plant.

Raskeuze en bemesting bepalen in grote mate wat de vitaliserende effecten/gezondheidswaarde van planten als voedsel zijn.

Bron: Boek “Op zoek naar vitale voeding” Biofotonen openbaren de vitaliteit van voeding. http://kybalion-publishing.com/

Voorbeelden van producten die (volgens de producent) vallen onder de categorie: biologisch paardenvoer

Lees meer:
Biologisch/EKO certificitering
GMO vrije paardenvoeders