Bezoekersvraag

Kennisbank

Equine Metabolic Syndrome EMS

Equine Metabolic Syndrome (EMS) is een combinatie van overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid. Een goed voerbeleid kan alle voorgenoemde aandoeningen voorkomen.

EMS leidt in veel gevallen tot hoefbevangenheid. Sobere rassen, zoals Welsh pony's en shetlanders zijn voornamelijk gevoelig voor EMS. Andere soorten waarbij EMS is geconstateerd zijn IJslanders, New forest, Dartmoor, Morgan, Paso, Fino, Arabier, Mustang, Fjorden en in mindere mate warmbloeden. Minder gevoelig voor EMS zijn volbloeden en Dravers.

EMS is niet te genezen, maar deze aandoening is wel onder controle te houden. De behandeling bestaat uit een speciaal dieet, training en eventuele medicatie. De voedselopname moet worden beperkt en de hoeveelheid koolhydraten in het rantsoen moet gereduceerd worden. Paarden met EMS mogen niet op de weide, omdat ze hier teveel koolhydraten opnemen. De maatregelen voor EMS zijn vergelijkbaar aan de maatregelen bij insulineresistentie.

Voeding voor paarden met EMS


1. Gewichtsmanagement
Overgewicht vergroot de kans op insulineresistentie, waardoor het heel belangrijk is om de lichaamsconditie van jouw paard goed in de gaten te houden.

2. Insulineniveaus reguleren: geen granen, weinig suiker en geen weidegang
Insulinewaarden zijn vaak hoger bij paarden met EMS, doordat extra insuline wordt aangemaakt na een maaltijd met veel suiker of granen, zoals haver, gerst en maïs. Insuline wordt aangemaakt om glucose in het lichaam op te nemen. Paarden met EMS reageren niet op insuline en blijven insuline aanmaken. Door zo min mogelijk granen, voer met hoge suiker/zetmeelwaarden en grasland aan te bieden kun je de insulineniveaus reguleren.

Lees meer:
Onderzoek: verband overgewicht, hoefbevangenheid en EMS