Bezoekersvraag

Kennisbank

Spieropbouw

Iedereen wil een mooi gespierd paard, maar dat gaat niet vanzelf. Spieropbouw kan ondersteund worden door de juiste voeding.

De belangrijkste bouwstof voor de spieren zijn eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn twee soorten aminozuren: essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren moeten door de voeding verstrekt worden, omdat het paard deze niet in het lichaam aanmaakt. Niet-essentiële aminozuren kan een paard zelf aanmaken en spelen daarom een minder belangrijke rol in de voeding. Essentiële aminozuren voor een paard zijn Lysine, Methionine, Leucine, Isoleucine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan, Histidine en Valine. Deze essentiële aminozuren vormen de basis voor herstel en opbouw van spieren en andere weefsels in het lichaam.

Voeding ter ondersteuning van spieropbouw

1. Voldoende eiwit

Als basisbehoefte heeft een paard niet veel eiwit nodig; goede kwaliteit ruwvoer en een beetje krachtvoer zijn vaak voldoende. Tijdens training worden spiervezels afgebroken, die na de training weer opnieuw, en sterker, worden opgebouwd. Hiervoor is extra eiwit nodig. Tegenwoordig zijn zowel kracht- als ruwvoeders vaak eiwitarm. Kies daarom liever voor een specifiek sportproduct met extra eiwit. Als het rantsoen te weinig eiwit bevat, dan is spieropbouw niet mogelijk en kan zelfs spierafbraak optreden. Grof hooi of kuilgras van onbemest weiland kan zeer eiwitarm zijn.

Jonge paarden zijn nog in de groei en hebben veel bouwstoffen nodig om spieren op te bouwen. Eiwitten van een hoge kwaliteit zijn dus extra belangrijk voor jonge paarden. Voeders voor jonge paarden bevatten meestal extra eiwitten.

2. Essentiële aminozuren
Zoals gezegd moet de voeding voorzien in de essentiële aminozuren. Van krachtvoer is meestal minimaal het lysine- en methioninegehalte bekend. Speciale eiwit- of aminozuursupplementen bevatten echter een volledig uitgekiend aminozurenprofiel en kunnen helpen bij de spieropbouw.

3. Hoge biologische waarde
De waarde van het eiwit in de voeding, is afhankelijk van de verteerbaarheid en het aminozurenprofiel. Hoe meer essentiële aminozuren het eiwit bevat, hoe hoger de biologische waarde. Luzerne bevat ongeveer 18-20% ruw eiwit, waarvan  50-60% wordt verteerd. Andere voedermiddelen rijk aan eiwit met een hoge biologische waarde zijn o.a. soja en lijnzaad.

Spieropbouw kan niet uitsluitend door de juiste voeding bewerkstelligd worden. Spieren worden krachtiger en spiermassa neemt toe door frequente training. Een training waarbij het paard minimaal vier dagen per week intensief aan het werk wordt gezet en de grens steeds iets meer wordt verlegd zorgt voor extra kracht.

Een goede warming up en cooling down zijn heel belangrijk om ernstige spierstijfheid te voorkomen.

Lees meer:
Wei-eiwit voor paarden
Soja als bron van eiwit
Bezoekersvraag: Mijn tweejarige ruin blijf erg iel?
Bezoekersvraag: Mijn paard moet afvallen en spieren opbouwen?
Rol van eiwit bij spieropbouw
Voeding voor jonge/groeiende paarden
Fabel: eiwit is slecht