Bezoekersvraag

Kennisbank

Slowfeeders

Er zijn talloze redenen om een slowfeeder te gebruiken. Slowfeeders vertragen de opname van hooi en kuilgras, voorkomen verlies en vervuiling van het ruwvoer. Doordat een paard minder kan eten is dit een uitkomst voor dikke paarden. Voeren vanaf de grond is een natuurlijke houding voor een paard, maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. 

1.    Opname vertragen

Veel paarden eten van nature erg snel, omdat zij bang zijn dat het voer hen wordt afgenomen door andere paarden. Te snelle opname van voer kan leiden tot een slokdarmverstopping. Door een slowfeeder wordt op de opname vertraagd, waardoor het risico op een slokdarmverstopping afneemt. Ook zorgt een vertraging van de opname ervoor dat een paard in totaal minder kan eten. Dit is erg goed voor paarden met overgewicht.

2.    Verlies voorkomen

Een goede slowfeeder voorkomt veel verlies van het hooi. Een onderzoek heeft aangetoond dat voeren vanaf de grond ca. 57% verlies kan opleveren door verlies in het zand of het stalstrooisel. Met een goede slowfeeder kan dit gereduceerd worden naar 5% verlies, doordat een paard het hooi minder gemakkelijk uit de feeder krijgt. Dit is net als met hooinetten. Hoe kleiner de openingen, hoe minder afval.

3.    Vervuiling voorkomen

Als een paard vanaf de grond gevoerd wordt dan wordt met de voeding ook zand ingenomen of bijvoorbeeld het stalstrooisel, zoals houtkrullen of vuil. Voeren vanaf de grond kan ook de opname van parasieten, zoals wormen verhogen. Deze parasieten kunnen via het hooi worden opgenomen, waarna deze gewichtsverlies en koliek kunnen veroorzaken. Vooral als paarden de laatste sprietjes van de grond opeten, dan komt er vaak veel zand mee. Met een slowfeeder wordt het hooi van de grond afgehouden, waardoor vervuiling in het voer wordt voorkomen.

Het voedsel wat niet wordt opgegeten in de feeder moet worden verwijderd. Daarom is het belangrijk om de feeder regelmatig schoon te maken. Controleer hem ook op veiligheid, denk aan barsten in het plastic, roesten of andere factoren die een risico voor de gezondheid van het paard kunnen zijn. 

4.    Meedere paarden bij één slowfeeder

In het weiland/paddock of groepshuisvesting kunnen meerdere paarden uit één feeder eten. Hoe meer paarden, hoe meer concurrentie voor het voedsel, maar hoe minder paarden hoe langer het duurt alvorens het hooi opgevoerd is. Er bestaan diverse feeders voor grote hooibalen. Als je deze gebruikt voor een paar paarden dan kun je ze onder een afdakje zetten of beschermen met een deksel, zodat het hooi niet snel bederft.

5.    De ideale hoogte
Het is niet eenvoudig om een ideale hoogte voor slowfeeder op te geven. Als een slowfeeder heel hoog wordt geplaatst, zoals een hooinet, dan bestaat het risico op irritatie van de ogen en luchtwegen door stofdeeltjes. Als een slowfeeder erg laag wordt geplaatst dan bestaat het risico dat een paard met zijn hoef erin vast komt te zitten of er overheen kan vallen. Bekijk per slowfeeder en situatie wat de beste hoogte zal zijn en gebruik hierbij jouw gezond verstand.

Het kiezen van de juiste feeder is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Houd bij de keuze van een slowfeeder altijd rekening met de volgende factoren: gezondheid van het paard, budget, karakter van het paard en eventuele persoonlijke behoeften. Er zijn steeds meer slowdfeeders verkrijgbaar met diverse afmetingen en van diverse materialen, maar het is ook mogelijk om zelf een slowfeeder te maken. Bekijk de mogelijkheden en resultaten van diverse slowfeeders.

Lees meer:
Feit: feeders beste manier om hooi te voeren
Feit: langzaam voeren is veiliger voeren
Nieuws: kleine en middelgrote mazen in hooinet vertragen de opname
Column: voeren met een slowfeeder is niet zielig