Bezoekersvraag

Kennisbank

Eiwitgevoeligheid

Veel paarden lijken gevoelig te zijn voor eiwit. Sommige paarden krijgen dikke benen of eiwitbultjes. Deze problemen hebben voornamelijk te maken met de eiwitkwaliteit en de verteerbaarheid van het eiwit. Eiwit in paardenvoeding is niet per definitie slecht, maar heeft juist een heel belangrijke rol.

Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam. Paarden hebben eiwitten nodig om te groeien en spieren op te bouwen. Daarom moeten er in de dagelijkse voeding eiwitten aanwezig zijn. Voeding zonder of met te weinig eiwit geeft grote gezondheidsproblemen.

Voer voor paarden die gevoelig zijn voor eiwit

1. Stem het eiwitgehalte af op de behoefte van jouw paard of pony
Paarden die weinig presteren hebben een relatief lage eiwitbehoefte. Teveel eiwit is een belasting voor het lichaam omdat er dan ureum ontstaat. Dit moet via de nieren uitgescheiden worden. In de zoekfunctie kun je producten zoeken met een laag eiwitgehalte. Let op: Opgroeiende paarden hebben veel bouwstoffen nodig. Het is niet aan te raden om voor opgroeiende paarden het eiwitgehalte te reduceren.

2. Kies producten met goed verteerbare eiwitten
De verteerbaarheid van het eiwit hangt af van het aminozurenpatroon. Hoe meer het aminozurenpatroon overeenkomt met de lichaamseigen eiwitten hoe gemakkelijker de vertering van dit eiwit is en daarmee ook de benutbaarheid van het eiwit. Slecht verteerbaar eiwit zal via de nieren uitgescheiden worden. Eiwitten door zware kunststofbemesting in gras, hooi en kuil zijn over het algemeen moeilijk verteerbaar voor een paard. Eiwitten uit producten met melkeiwit en luzerne zijn goed verteerbaar.

3. Kies producten met een hoge eiwit kwaliteit
Producten met een slechte eiwit kwaliteit bevatten weinig essentiële aminozuren. Producten met een hoge eiwit kwaliteit bevatten veel essentiele aminozuren. Essentiele aminozuren dienen via de voeding verstrekt te worden.

Lees meer:
Fabel: eiwit is slecht
Rol van eiwit bij spieropbouw
Rol van eiwit voor sportpaarden
Bezoekersvraag: Teveel eiwit voor oude pony?